Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi påverkar vädret

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under vår livstid gör vi avtryck på vår planet genom våra val. Vårt handlande påverkar också människornas livsmiljö på andra sidan klotet. Liksom deras beteende påverkar oss. I genomsnitt bidrar varje svensk till ca 1800 kubikmeter koldioxidutsläpp per år genom boende, resor och fritidsaktiviteter.

Vi påverkar vår livsmiljö i alla avseenden. Det gäller även klimatet som är det genomsnittliga vädret under en tidsperiod. Under vår livstid gör vi avtryck på vår planet genom våra val. För kommande generationers skull bör vi välja genomtänkt och därigenom ta vårt ansvar fullt ut. Världsnaturfonden har beräkningar på de ekologiska fotavtrycken som även inkluderar koldioxidutsläppen. Vårt handlande påverkar också människornas livsmiljö på andra sidan klotet. Liksom deras beteende påverkar oss. Livsfarliga värmeböljor och skyfall som utbryter kan ge stora översvämningar och därmed massomflyttningar av människor.

Vad är det för val vi då skall göra för att slippa påverka vädret till att bli häftigare och varmare? Svaret är att minska vårt bidrag till koldioxidutsläppet. I genomsnitt bidrar varje svensk till ca 1800 kubikmeter koldioxidutsläpp per år genom boende, resor och fritidsaktiviteter. Det räcker till att dubblera den naturliga koldioxidhalten i mer än sex miljoner kubikmeter luft som är en volym tio gånger Globen i Stockholm. Matvaror transporteras kors och tvärs. Vi äter upp maten som producerats med användande av energi. Åker sedan bil till motionshallen och producerar energi som inte tas tillvara samtidigt som vi använder bilen och gör av med ännu mera energi.