Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi slänger för mycket mat

I Sverige slängs 100 kilo mat per person bort om året. Det indikerar en överkonsumtion av matvaror som ökat med åren. Stora delar av den mat som slängs bort är dessutom fullt ätbar, det är bara det att ”bäst före datumet” har gått ut eller närmar sig. Det är viktigt att tänka på att bäst före datumet inte är något annat än en metod för producenterna att garantera sig ansvarsfrihet om smaken ändras lite efter någon vecka.

Majoriteten av den mat som kastas slängs i mataffärerna. Mataffärerna är en del i den svenska livsmedelskedjan som i sin helhet med transporter och industriutsläpp står för 20-25 procent av den totala svenska klimatpåverkan. Mängden av all mat som slängs från svenska hushåll under ett år uppgår till

900 000 ton. Det kan liknas vid utsläppet från

700 000 svenska medelbilar under ett år.

Varför slängs så mycket mat bort och vad kan man göra åt problemet? Till en början måste vi, konsumenterna, ställa tydligare krav på såväl oss själva som mataffärerna. Vi har under en lång tid blivit bortskämda med att ha flera olika alternativ på varje vara och vi har även vant oss vid att alla varor alltid ska finnas tillgängliga. På grund av alla valmöjligheter överproduceras många varor som slängs i affärerna då den närmar sig sitt bäst före datum.

Därför måste vi som konsumenter ta ett ansvar då vi står i mataffärerna. Vi måste börja handla mer närproducerad mat för att minska vår klimatpåverkan, vi bör även minska vår köttkonsumtion då köttindustrin släpper ut lika mycket växthusgaser som passagerarflygen under ett år.

Till sist måste vi tänka på att inte handla för mycket, ju mindre som hamnar i soporna desto bättre.

Fredric Gustafsson

Risbergska skolan

Örebro

Petter Östman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel