Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi snurrar in oss på is

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Den här kalla vintern har gjort att isutbredningen har blivit stor. I Östersjön är det den största sedan 1987! Det är inte bara i Östersjön som det är ovanligt mycket is. I Bottenviken har istjockleken växt en hel del och ute till havs rör det sig om drygt 60 cm tjock is.

Detta är inte så vanligt för de senaste vintrarna. Även flera insjöar har blivit islagda och jag misstänker att det finns många som passat på att ta sig en skridskotur!

Isen kan även ge lite spännande fenomen. I större vattendrag och även på sjöar kan isbitar klumpas samman och frysa ihop med varandra. Med hjälp av en strömvirvel kan denna is slipas till en rund bricka! Issnurran fortsätter att rotera och det blir en vattenring runt den som skiljer isbrickan från den övriga isen i sjön eller vattendraget. Emellanåt kommer issnurrans kant emot den andra isen och slipas på det sättet helt rund.

Vanligast är det med issnurror i älvar, det viktigaste är bara att det ska finnas något som sätter snurr på vattnet! I Clas Svahns bok Stora boken om naturfenomen finns ett flertal bilder på sådana här issnurror. Storleken på dem varierar från runt 5 meter till upp mot 50 meter i diameter.