Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi sparar inte på städning av vårdboenden

Svar

...  till ”Eva, anhörig”, NA den 1 april 2021.

Inga besparingar har lagts på städningen på kommunens vårdboenden. Städningen är viktig både för den allmänna trivseln och med tanke på en god hygienstandard runt den äldre för att minska risken för smittspridning och sjukdom. Vi anser också att det är viktigt med tid för sociala kontaktskapande aktiviteter och möjlighet till exempelvis promenader ute och sällskap runt matbordet.

Kommunerna har fått permanent ökade statsbidrag till äldreomsorgen. Det innebär att Vårdboendenämnden i Örebro kommun nu kan satsa på att öka bemanningen med ytterligare 15 miljoner kronor från och med i år. Kommunens vårdboenden tilldelas från nämnden resurser utifrån platsantal och inriktning på boendet. Varje vårdboende bestämmer sedan själva hur man fördelar dessa pengar på tjänster och övrig verksamhet. Städningen av de äldres lägenheter kan alltså ske av medarbetarna eller via köp från städbolag. Den dagliga städningen däremellan, så kallad. omvårdnadsstädning, sköts av omvårdnadspersonalen. När vårdboendenas chefer planerar för hur de lägger upp sin verksamhet utifrån budgetram, behov av insatser, gällande riktlinjer och deras egna valmöjligheter beaktar de också alltid målet om en meningsfull vardag för de äldre. Köper man inte städning från städbolag har man alltså mer resurser över till bemanningen.

Under coronapandemin har särskilda hygienrutiner införts vid misstänkt eller konstaterad smitta på vårdboenden för att minska risken för smittspridning.

Under 2020 har kommunen erhållit särskilda stimulansmedel i syfte att minska den upplevda ensamheten och förebygga psykisk ohälsa. För dessa medel anordnats det många coronaanpassade aktiviteter, både i grupp och enskilt, och bemanningen har kunnat förstärkas på våra vårdboenden. Denna satsning fortsätter även i år.

Vi beklagar att du som anhörig inte fått information om förändringarna kring städningen på det boendet din man bor på. Om du har ytterligare funderingar kring städningen på det aktuella boendet ta kontakt med ansvarig chef.

Gunhild Wallin

Centerpartiet, ordförande i Vårdboendenämnden

Jenny Thor

Socialdemokraterna, vice ordförande i Vårdboendenämnden

Erica Gidlöf

Kristdemokraterna, ledamot i Vårdboendenämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel