Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi stoppar inte mäns våld mot kvinnor med straff

Socialstyrelsen uppskattar att 75 000 kvinnor utsätts för någon form av partnervåld varje år. Samtidigt som BRÅ uppskattar att endast 20 procent av alla våldsbrott mot kvinnor i nära relationer anmäls. Debatten om våld i nära relation tycks vara mer levande än någonsin, men åtgärderna lyser med sin frånvaro.

Det är skrämmande hur vanligt det är med våld i nära relation. Något måste göras för att få stopp på våldet, det vi gör nu är inte tillräckligt. Våld mot kvinnor har ökat och fortsätter att öka under 2020-talet. Både i hemmet men även i det offentliga rummet i form av sexualbrott.

Vi pratar om besöksförbud och fotboja, inte mäns våld mot kvinnor. Debatten om mäns våld mot kvinnor saknar ett preventivt perspektiv. Vi ska inte bara rädda de som redan blivit utsatta för våld utan även de som kan komma att bli utsatta. Hur gör vi för att framtidens medborgare inte blir utsatta för partnervåld? Det viktiga är inte att straffa förövaren utan att se till att det inte händer igen så att kvinnor ska kunna känna sig trygga.

När våldet brutit ut kanske det är en person som man bor ihop med och kanske har gemensamma barn med.

Problemet kanske inte är mäns våld mot kvinnor utan mäns våld generellt. Vi måste lära män och pojkar att hantera sina känslor utan fysiska utlopp. Känslolivet ska inte förmildras med fysisk aktivitet. Det är definitivt ingen norm att slå sin partner men det är definitivt ett problem att många män har nära till våld.

Det är omöjligt att veta vem som är en våldsbejakare. Det vet man efter att personen använt sig av våld och då är det försent. När våldet brutit ut kanske det är en person som man bor ihop med och kanske har gemensamma barn med. Det är då svårt att lämna den relationen.

Personbrott där man skadar andra människor är hemska. Att straffa förövaren är långt ifrån tillräckligt. Det krävs fler preventiva åtgärder. Det kan vara allt ifrån mer genusperspektiv i skolan eller att förändra könsstrukturer. Att vara rädd för jämställdhetsperspektiv eller genusvetenskap för att inte blandas med ”radikalfeminister” är att svika alla de kvinnor som utsätts för våld varje år. Att stå för jämställdhet ska inte vara radikalt, det ska vara en norm.

Våga ta andra perspektiv för att bemöta destruktiva mansrollen.

Feminist eller inte så måste vi sluta diskutera fotboja och fängelse. Vi måste börja diskutera våld och vad som orsakar det om vi verkligen vill förstå problemet. Det vi gör nu är att bota symptomen istället för sjukdomen. Det är inte förens vi förstår problemet vi kan göra något åt det.

De 75 000 kvinnor som anmält sin partner och de kvinnor som inte vågat göra det förtjänar en annan debatt än den vi har nu. Det är inte bara straffen som ska förändras utan männen som måste förändras. Att låsa in en förövare räcker inte när det finns tusentals andra förövare samhället. Våga ta andra perspektiv för att bemöta destruktiva mansrollen. Tunnelseendet på mäns våld mot kvinnor måste upphöra, att skärpa straffen räcker uppenbarligen inte.

Karin Mäki-Kala

ordförande Liberala studenter Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel