Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi vill inte hamna i det kontantlösa samhället"

Liksom signaturen Frustrerad (NA 11/9) har jag reagerat på landshövdingen Maria Larssons krönika i NA den 31 augusti.

Det är givetvis helt i sin ordning att digitalovana personer får hjälp att komma över tröskeln till den svårkontrollerbara IT-världen. Men det är viktigt att vi har kvar kontanterna – inte bara i madrassen utan även i plånboken.

Det är inte enbart förlusten av ett bankomatkort, som ger anledning att använda kontanter. Landshövdingen pekar på problem för utländska turister med mindre vana att använda kort för betalning. Men problem finns också här hemma. Åtskilliga personer förvägras av skilda orsaker ett bankomatkort – och det gäller inte bara minderåriga.

De flesta loppisar och många ideella verksamheter liksom skolungdomars försäljning av bröd för att få ihop pengar till skolresa är exempel på andra verksamheter där man självklart betalar med kontanter.

För många ideella verksamheter är det dessutom problematiskt att det på mindre orter över huvud taget inte längre finns bankkontor. Detta liksom att allt fler bankkontor slutat med att hantera kontanter är ett svek. Enligt min mening borde en penninginrättning, som inte befattar sig med kontanter, inte få kalla sig bank.

Att kunna använda kontanter i det dagliga livet är en fråga om service, vilket tydligen inte alla inom servicebranschen har förstått.

Se till att vi inte hamnar i det kontantlösa samhället!

Erland Stake

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel