Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vill studera i Laxå”

Behåll SFI i Laxå, flytta det inte till Hallsberg i höst. Det tycker de elever som studerar där.

Annons

LAXÅ. SFI-utbildningen i Laxå arrangeras av Sydnärkes utbildningsförbund, som ägs av kommunerna Laxå, Hallsberg och Askersund. Utbildningen har hållits i Kunskapens hus sedan i höstas, och idag studerar ett 40-tal elever här. Bassel Kassem var en av dem som tog initiativet till att göra en enkät och namninsamling med elevernas åsikter, när det blev känt att utbildningen skulle flyttas till hösten. Alla eleverna skrev på. Hela gruppen sluter också upp och vill diskutera flytten. Det är en blandning av kvinnor och män med många olika nationalitet som går i klassen.

– Vi är ett 40-tal studenter här i Laxå, och det står minst lika många på kö för att gå utbildningen. Vi försöker komma till ro och lära oss svenska. Att dela upp vår vardag i två städer gör det svårare för oss att etablera oss och skaffa oss en relation till Sverige, det är svårt nog att komma in i samhället som det är, säger Bassel.

Många Laxåbor pendlar idag till jobb och utbildning.

– De har ett val. Det har inte vi. Vi har begränsad ekonomi och ska betala vår pendling själva. Och går vi inte på SFI sex timmar om dagen förlorar vi ersättningen från Migrationsverket, säger Futsum Desbele.

– För oss som bor i Finnerödja blir resan till skolan mer än dubbelt så lång om utbildningen flyttas till Hallsberg, säger Dovile Ivanauskaite.

– Det är bra här i Laxå. Jag trivs och kan studera. Men om det ändras måste jag nog söka mig till en annan kommun, var som helst, kanske Landskrona, Lund... vad vet jag: Egentligen spelar det ingen roll var det är, säger en kille.

– Jag vill inte lämna mina barn här under hela dagen och åka till Hallsberg, jag kanske måste sluta studera, säger en tjej.

För att hinna i tid till behöver man åka från Laxå med tåget som går vid klockan sju. Det innebär att de som har småbarn måste hinna lämna dem på förskolan innan dess.

– Många kom nyligen hit från svåra förhållanden och upplevelser. Att vara borta från sina barn under långa dagar kan vara väldigt främmande och otryggt för många av våra elever, säger Marie Bergdahl-Harle, som är lärare.

– Flera politiker har hälsat på oss och de håller med oss att det är fel att utbildningen ska flytta. Det verkar vara en fråga om ekonomi. Men det viktigaste i en ekonomi är folket. Har du inte folk så blir det ingen ekonomi, så enkelt är det. Och nu flyttas ju skolan från folket, säger Bassel Kassem.

Inom kort kommer ett antal asylsökande som bor på flyktingboenden i Laxå kommun att beviljas permanent uppehållstillstånd (PUT). Många är ändå hänvisade att bo kvar på asylboenden, eftersom det är bostadsbrist i Sverige och mycket svårt att få tag i eget boende. När PUT beviljats har man rätt att studera 100 timmar på SFI. För Laxå kan det komma att innebära att ytterligare cirka 100 nya elever söker SFI-utbildning inom en snar framtid.