Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill utveckla hela Nora!

Nora står inför stora utmaningar de närmaste åren. Utifrån våra målområden, hållbarhet, livskvalitet och attraktivitet , rustar vi för att möta framtida behov inom skola, vård och omsorg, utveckling av infrastruktur och teknik.

Vi i den politiska majoriteten, socialdemokrater, moderater, kristdemokrater, liberaler och centerpartister, ser som vårt ansvar att den kommunala servicen och livet i Nora kommun ska fungera både nu och i framtiden. Våra 10 700 invånare ska få en god service, bra undervisning, bli väl omhändertagna, ta del av ett utbud inom idrott, kultur och fritid och ha möjlighet att leva ett gott liv i vår kommun. Vi vill utveckla Nora så att människor bor kvar, fler vill flytta hit och näringslivet utvecklas.

Utveckling förutsätter goda idéer, högt i tak i diskussioner och lyhörda samtal i möten med människor

Det vill vi göra på ett ansvarsfullt sätt inom våra ekonomiska ramar. Då måste vi resonera kring olika behov: stad och landsbygd, kultur och idrott, stordrift och småskalighet, innan vi som majoritet tar ställning.

Utveckling förutsätter goda idéer, högt i tak i diskussioner och lyhörda samtal i möten med människor. Det är ett ständigt pågående arbete för att vi gemensamt ska kunna utveckla Nora.

Några exempel av allt det som pågår:

Karlsängskolan

I dag går det 365 elever i åk 7-9 på Karlsängskolan. Byggnaden har en rad problem. En ny skola är beslutad och förväntas stå färdig 2023. Skolbygget har en budget på 310 miljoner kr. Beslutet om projektör har överklagats och en process pågår i förvaltningsdomstolen.

Förskolor

Nora kommun har cirka 540 barn i 12 förskolor och pedagogisk omsorg. Många förskolor är små enheter i centrala Nora, flera med stora renoveringsbehov. En utredning om förskolans struktur pågår liksom en lokalutredning. Ett första förslag som snart kommer att presenteras för oss politiker är att bygga om Lärkeskolan till förskoleavdelningar. Något politiskt beslut kring fortsättningen av utredningsuppdraget har ännu inte tagits.

Service- och trygghetsboenden

Andelen äldre i Nora stiger, som i övriga landet. År 2024 förväntas nästan 30 procent av Noras invånare vara över 65 år. I anslutning till vårdcentralen planerar Region Örebro läns fastighetsbolag att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende, med 90 lägenheter, som kommunen ska hyra. Det ger ett tillskott på 24 lägenheter och gör det också möjligt att i nästa steg planera för ett mellanboende/ ”trygghetsboende” på Tullbackagården. Två viktiga steg för kommunens utveckling.

Fler bostäder

Vi vill att Nora kommun ska växa och få fler invånare i olika åldrar. Då behövs bostäder i hela vår kommun. Ny detaljplan för Stensnäs är beställd. En LIS-plan - Landsbygdsutveckling i strandnära lägen - tas nu fram och tillsammans med Samhällsbyggnad Bergslagen bjuder vi in till medborgardialoger.

Kommunala Norabostäder har tagit spadtaget för tolv nya lägenheter och allt fler privata aktörer visar intresse för Nora. Ett antal villatomter finns till salu och fler är på gång.

Utveckling av föreningslivet

Föreningslivet är en av Nora kommuns stora tillgångar. Vi stöder en bred utveckling av föreningslivet. Både idrott, kultur och annat föreningsliv ska få goda möjligheter. Då behöver vi en långsiktig strategi. Kommundirektören har fått i uppdrag att ta fram en lokalförsörjningsplan över alla anläggningar inom kultur, fritid och idrott. Den ska vara klar under 2020.

Reningsverket

Reningsverket i Nora byggdes 1957 och är i dag uttjänt. Ett nytt reningsverk, till en kostnad av 150 miljoner kronor, kommer att börja byggas under 2020.

För kommunens bästa önskar vi en bred och öppen debatt i samhället, personliga samtal, diskussioner

i de politiska partierna som följs upp av kloka beslut

i kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Solveig Oscarsson

Socialdemokraterna, kommunstyrelse ordförande

Tom Rymoen

Moderaterna, kommunstyrelse vice ordförande

Susanne Eriksson Forsberg

Centerpartiet, gruppledare

John Sundell

Kristdemokraterna, gruppledare

Birgitta Borg

Liberalerna. gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel