Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Victoria från Åsbro bästa svensk i VM: "Jag skulle köra lite hårdare"

21-åriga Victoria Boberg från Åsbro var bäst i det svenska laget som slutade på åttonde plats i VM i distansritt för young riders.

VM för juniorer och young riders avgjordes i Verona i Italien. 120 kilometer skulle avverkas och man tävlade både individuellt och i lag.

De svenska ryttarna svarade för en bra insats, slutade på åttonde plats, och med Victoria Boberg som bästa svensk på 34:e plats individuellt. Totalt kom 96 ekipage från 33 nationer till start i Italien.

Fem ryttare ingår i varje lag och och en sen skada på Ruby Sundae, med Linda Johansson i sadeln, gjorde att endast fyra svenska ryttare kom till start. Ett lags tid räknas ut genom att summera ridtiden för de tre bästa ryttarna i respektive nationslag och att då inleda VM med decimerat lag var givetvis inte bästa utgångsläge.

En grupp med ett 20-tal ekipage från bland annat Qatar, Spanien och Förenade Arabemiraten tog tidigt täten på den flacka banan på medelhastigheter runt 24,5 km/h.

Svenskorna som kom till start var Victoria Boberg (på King of Pirates), Mikaela Linnér (Peach Passion), Svea Hallinder (My Kanel el Hamy) och Anna Remmare (MZ Zou Zou).

– Vi hade tidigt bestämt att jag skulle köra lite hårdare, att Svea och Anna skulle hänga ihop medan Mikaela skulle rida igenom säkert längre bak i kön, förklarar Victoria Boberg.

Planen följdes och efter den första slingan, 38 km, var också alla svenska ryttarna godkända i första vilopausen. King of Pirates var snabbast på 17,64 km/h, Kanel på 16,66 km/h, Zou Zou på 15,72 km/h och Peach Passion på 14,2 km/h.

Spanien ledde lagtävlingen så långt, men redan efter första slingans veterinärbesiktning uteslöts tolv ekipage.

I tredje vilopausen blev Svea Hallinder på My Kanel el Hamy utesluten för hälta. Men laget hade fortfarande nödvändiga tre ekipage kvar inför sista slingan.

King of Pirates, med rutinerade Victoria i sadeln, hon blir senior nästa år, blev alltså bästa svenska ekipage. De ökade tempot sista 22 kilometerna till 19,81 km/h och hamnade slutligen på 34:e plats med tiden 6.45,55 tim (17.81 km/tim.). MZ Zou Zou och Peach Passion blev 50:e och 55:a.

King of Pirates ägs av Annelie Eriksson som också är distansryttare och som tillhört svenska landslaget under många år.

VM-guldet gick till Saeed Salem Atiq Khamis Almuhairi från Förenade arabemiraten på tiden 4.58,41 (24,21 km/h).

Silvret gick till Ghanim Said Salim Al Owaisi, också Förenade arabemiraten, på 5.03,13 (23,84 km/h).

Bronsmedaljören kom från Spanien i form av Maite Pradera Ledo på 5.08,01 (23,47 km/h).

I lagtävlingen blev det guld För Förenade arabemiraten, före Spanien och med Qatar på tredje plats. Sverige slutade alltså på åttonde plats och var fjärde bästa europeiska lag.

Av de 96 startande lagen blev 41 uteslutna under tävlingen. Den vanligaste orsaken var att hästen visade hälta då den visades upp inför veterinärerna (i vet gate) mellan de olika slingorna.

Den svenska gruppen på plats i Italien bestod av cirka 30 personer ledda av landslagsledaren Yvonne Ekelund med hjälp av Frida Söderström.

– Inom den svenska truppen var man väldigt nöjd med resultatet och att alla i de olika teamen kämpat så bra, påpekar Victoria Boberg.