Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vigsel, rättigheter och skyldigheter

Svar

... till Willhelm Sundman (L), NA 5 september.

Willhelm Sundman (L) har reagerat på mitt debattinlägg om att religiösa samfund borde avsäga sig vigselrätten om de inte kan agera enhetligt gällande samkönade äktenskap.

Willhelm Sundman har rätt i en sak – vigselrätten innebär, precis som han påtalar, att en enskild präst enligt lag kan vägra att viga homosexuella. Det är dock Vänsterpartiets åsikt att med rättigheter så medföljer också vissa skyldigheter. Äktenskapet har både en juridisk och ekonomisk betydelse i Sverige, och vi har likhet inför lagen. Att använda sig av den juridiska rätten att slippa viga homosexuella och samtidigt undkomma skyldigheter som medmänsklighet och allas lika värde rimmar illa med grundläggande värderingar. Att gömma sig bakom denna lag förändrar inte faktumet att samfunden i praktiken inte lever upp till det budskap man samtidigt säger sig stå bakom – att alla människor är lika mycket värda, oavsett religion, kön, nationalitet eller sexuell läggning. Religionsfriheten innebär att varje människa har rätten till sin egen religiösa övertygelse, men även rätten att inte ha några religiösa övertygelser. Willhelm Sundman verkar dock tycka att religionsfrihet även ska innefatta rätten att diskriminera andra med hänvisning till den egna trosuppfattningen.

En markering av denna sort ger legitimitet åt mera hat och diskriminering – det visar för andra att det är ok att diskriminera andra människor på grund av dennes sexuella läggning.

Att vägra att viga homosexuella skickar en tydlig signal om att homosexuella, hur mycket samfunden än vill ge sken av det motsatta, inte har eller ska ha samma rättigheter när det gäller äktenskap. En markering av denna sort ger legitimitet åt mera hat och diskriminering – det visar för andra att det är ok att diskriminera andra människor på grund av dennes sexuella läggning.

Sedan maj 2009 så är äktenskapsbalken könsneutral vilket innebär att även personer av samma kön har rätt att gifta sig. Lagen har förändrats i takt med att samhället och synen på mänskliga rättigheter har förändrats, de religiösa samfunden borde göra detsamma och ändra sin konservativa äktenskapssyn eller helt avstå sin vigselrätt.

Martha Wicklund

Vänsterpartiet, kommunalråd Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel