Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikariekaos ledde tillmer pressad personal

Sedan företaget Proffice tog över korttidsvikariaten har stora problem uppstått i bemanningen i äldreomsorgen. Personalen är pressad och äldre har fått sina duschar och promenader indragna.

Annons

För drygt en månad sedan tog bemanningsföretaget Proffice över ansvaret för korttidsvikariaten. Det handlar om ena halvan av äldreomsorgen i Örebro kommun – Vård och omsorg Öster. Proffice ansvarar också för korttidsvikariat till omsorgen kring funktionshindrade. Totalt handlar det om nästan 400 årsarbetare som Proffice ska ha redo att hoppa in när ordinarie personal är sjuk eller ledig.

Men Proffice har inte på långa vägar haft tillräckligt med anställda för att klara detta. I början av februari hade företaget bara drygt hälften av det antal vikarier som faktiskt behövdes, enligt Proffice själva.

Följden blev att äldreboenden och hemtjänstgrupper kunde stå helt utan vikarier. Och problemen kvarstår, särskilt i äldreomsorgen. I dag kommer en vikarie i bara 75 procent av fallen inom äldreomsorgen, enligt Örebro kommun.

– Det är inte acceptabelt, det är inte okej. Proffice måste leverera utifrån det avtal vi har, säger Carola Lilja, personalchef i Örebro kommun.

Samtidigt medger hon att Örebro kommun har haft svårt att ge Proffice en bra siffra på hur många vikarier som faktiskt behövs.

Hur länge kan detta pågå innan kommunen vidtar åtgärder mot Proffice?– Vi har ett avtal med Proffice så en sådan diskussion får parterna hantera i slutna rum om det skulle komma till det.

Örebro kommun är unik i landet – ingen annan kommun lägger ut så mycket korttidsbemanning på privata företag. Detta har NA skrivit om tidigare. Inom förskolorna sköter företaget Pelmatic Sweden AB alla korttidsvikariaten. Även den verksamheten hade svårt att få fram vikarier i några månader, men ska nu fungera bättre, enligt kommunen.

Medan äldreomsorgen på Öster får sina vikarier via Proffice sköts korttidsvikariaten på Väster av kommunens egna bemanningscentrum. Efter omkring ett år ska kommunen utvärdera vilket av de två alternativen som fungerade bäst.

Har du upplevt något liknande? Kommentera artikeln nedan.

Läs om ett exempel från verkligheten i dagens NA(papperstidningen). Köp en 24-timmarsinloggning för att läsa NA-tidningen digitalt. Klicka här!

Annons