Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktiga sommarjobb

Efter en vår av distansstudier och i en värld där arbetslösheten rusar så borde våra kommuner vara extra måna om att anordna feriepraktikplatser åt 16-18 åringarna. Ty många unga har i år det extra svårt att få ett vanligt sommarjobb och det gäller ju i än högre grad de som har speciella behov eller inte har något eget stort nätverk. Men, någon speciell ”gräddfil” för de som behöver extra stöd eller för den som lever i socioekonomisk utsatthet finns inte i Örebro. Snarare tvärtom, varje år brukar det vara fler unga som söker feriepraktik i Örebro kommun än det finns platser och många blir därför utan praktikplats. I år är det än färre platser ty Örebro kommun sparar extra på de behövande och har av (kortsiktiga) ekonomiska skäl! redan dragit ned på antalet. Trots att feriepraktik måste vara ett billigt sätt för kommunen att hålla kvar den unge på banan, att ge den något vettigt att göra och ge kontakter och hopp inför framtiden.

Men, jobb finns att utföra. Ett synbart jobb, ett jobb som skulle glädja många.

Platserna krymper nu också på grund av coronaviruset ty det förhindrar placering inom vård och omsorg. Att statens nu inser allvaret och ger extrapengar till ferieplatser bygger ju på att kommunen kan skaka fram nya arbetsplatser och det verkar vara svårt i Örebro.

Men, jobb finns att utföra. Ett synbart jobb, ett jobb som skulle glädja många. Överallt i Örebro växer det ogräs. I buskage, vid vägkanter, längs med infarter, i rondeller, i mellanrummen mellan olika typer av vägar, längs med gång och cykelbanor. Överallt ser det oskött ut, Det är höga gräs som behöver klippas men framförallt är det ogräs som borde tas bort så att det såg trevligare ut. Det finns mängder med gråbo (som många är allergiska mot), brännässlor (att brännas på) i kanten av gångvägar, rosgrenar med taggar som hänger över cykelbanor, kardborrar och snärjmåror som fastnar på en, snårvindor som kväver det planterade och mycket växande som som inte ger trevnad förutom då alla dessa underbart lysande solar, maskrosorna.

Varje sommar har jag hoppats att Örebro kommun skulle sätta en stor mängd feriepraktikanter på att ta bort alla dessa ogräs, rensa bort, göra fint. Till glädje för både Örebroare samt inkommande turist. Nu har ni chansen, de unga behöver arbete och det kan ge ett skönt synbart resultat för oss alla. Så bort med ogräset nu.

Mona Neumann

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel