Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt beslut om teckenspråket i Örebro i dag

Hur är det att leva i Europas teckenspråkiga huvudstad? Jo, här är staden där det finns egna utbildningsvägar för de teckenspråkiga, från förskolan till universitetet.

Teckenspråkiga från andra delar av Europa upptäcker att det är just till den här staden de ska åka, om de vill ha sin universitetsexamen vid ett teckenspråkigt universitet. Om USA med 323 miljoner invånare kan ha det, så kan Europa, med 500 miljoner invånare, ha det. Och var ska det ligga, om inte i Europas teckenspråkiga huvudstad?

Självklart betraktas kunskaper i teckenspråk som särskilt meriterande när du söker jobb inom sjukvården.

När du behöver sjukvård så är det en självklarhet att du får tolk. Självklart betraktas kunskaper i teckenspråk som särskilt meriterande när du söker jobb inom sjukvården.

Alla anställda inom de offentliga verksamheterna får tydliga signaler från arbetsgivaren: Det är bra om du lär dig teckenspråk. Vi erbjuder dig gratis utbildning. Det påverkar din lön om du kan teckenspråk och visar en vilja att utveckla ditt teckenspråk. Det räcker inte med att kunna några enstaka tecken för "välkommen" eller "hejdå".

Europas teckenspråkiga huvudstad blir också ett centrum för dövkultur. Det finns alltså en dövkultur som handlar om något mer än att det kallas in tolkar vid fullmäktige eller teaterföreställningar. Dövkulturen blir i sig en grej för denna stad – också för intresserad hörande.

Handlingsplanen för 2017 är något bättre, något mer medveten än den första. Men sammantaget ger båda planerna ett avslaget intryck. Det är verkligen inte planer för en teckenspråkig huvudstad.

År 2010 utropade sig Örebro till Europas teckenspråkiga huvudstad. 2013 kom det en handlingsplan. Denna höst kom ytterligare en handlingsplan. Handlingsplanen för 2017 är något bättre, något mer medveten än den första. Men sammantaget ger båda planerna ett avslaget intryck. Det är verkligen inte planer för en teckenspråkig huvudstad.

Ett teckenspråkigt universitet kan naturligtvis inte åstadkommas i en handvändning. Jag är också medveten om att det tar tid att förändra djupt rotade strukturer. Men det finns en hel del störande inslag som skulle kunna förändras omgående. När Örebro kommun anställer personer i teckenspråkig verksamhet, så antyds det inte sällan i annonsen att det bara är hörande som kan komma ifråga. I Europas teckenspråkiga huvudstad diskrimineras alltså de personer som är bäst på teckenspråk! De som har teckenspråk som sitt första språk! Sådana annonser borde stoppas nu! Helst igår.

Varje enskild förändring som genomförs i Örebro borde dömas just utifrån ambitionen att vara Europas teckenspråkiga huvudstad. Till exempel var nedläggningen av den teckenspråkiga förskolan Kattungen ett steg bort från målet, inte ett steg närmare.

I dag ska programnämnden för barn och utbildning ta ställning till en "förstudie" om att flytta verksamheten vid Birgittaskolan till en nybyggd skola. Jag har läst beslutsförslaget. Det är utomordentligt fluffigt.

I dag ska programnämnden för barn och utbildning ta ställning till en "förstudie" om att flytta verksamheten vid Birgittaskolan till en nybyggd skola. Jag har läst beslutsförslaget. Det är utomordentligt fluffigt.

Om kommunen lägger ner den teckenspråkiga förskolan Kattungen och försöker hålla ifrån sig döva när den utformar sina platsannonser. Då är den döva världens förtroende för Örebro kommun inte på topp. När politikerna bestämmer sig i dag måste de tänka på två saker: 1. Det är den politiska ledningen som har bevisbördan, ingen annan. 2. Beslutet ska granskas i ljuset av en vision för Europas teckenspråkiga huvudstad.

Det smarta vore att bordlägga hela beslutet, prata med de döva och sedan formulera om beslutet, så att det blir tydligare att det är ett steg i rätt riktning. Tyvärr ser vi en utveckling i samhället där teckenspråket snarare undertrycks. De teckenspråkiga minns med förfäran den tid då teckenspråkiga skolelever fick en reprimand när de använde teckenspråket på skolgården. "Men så vill ju ingen ha det", kommer den politiska ledningen att svara. Bra, men det som sagt ni som har bevisbördan. Hela bevisbördan!