Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt tårtkalas

Att tänja gränserna. Att byta perspektiv. Eller ännu hellre spränga konventioner.

För att öppna ögonen eller väcka reaktioner och känslor.

Det har verkligen konstnären Makode Lindes tårta åstadkommit. I skrivande stund har fler än 1,3 miljoner sett tårtkalaset på Youtube. Det kalas som arrangerades förra helgen på Moderna museet för att fira World Art Day. Youtube-klippet är oerhört obehagligt och jag funderar själv på hur jag skulle reagerat. Hade jag också skrattat, tagit en bit av tårtan och kanske till och med tagit en bild till mitt twitterinlägg? Ärligt talat vet jag inte. Men tankarna runt mitt eget agerande och andras reaktioner på händelsen gör just Makode Lindes tårta till det som visar på hur viktigt det är med konst.

Konst kan tänja på gränserna, ge nya perspektiv och spränga vardagens rutiner. Det har Makode Linde visat och han har visat upp ett av rasismens alla otäcka ansikten genom ett till synes enkelt tårtkalas.

När Makode Linde i en tv-soffa fick frågan om det inte var osmakligt att skildra könsstympning i form av en tårta, svarade han kort:

– Könsstympning är osmakligt.

Självklart har Makode Linde som följd av den häftiga debatten fått flera erbjudanden om utställningar.

Det är han värd.

Läs gärna min blogg på meny.nu och följ mig på Twitter: JohansenMarita.