Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken syn har Greenpeace på bioenergi?

Annons

Replik ”Avverkning av skog är inte klimatneutralt. Tvärtom. Det bör Svebio också tillstå.” Så avslutar Linda Burnelius från Greenpeace ett debattinlägg i Nerikes Allehanda den 4 februari.

Nej, det tänker vi inte tillstå, eftersom Greenpeace argumentation är felaktig. Att använda skog för energi och material för att ersätta fossila bränslen och material är klimatneutralt. Förutsättningen är att man alltid planterar ny skog.

Svenskt skogsbruk bevisar klimatneutraliteten. Trots att vi ökat skörden i våra skogar har den stående biomassan i skogen fördubblats de senaste hundra åren.

Träden är naturens solfångare som skapar förnybart kol i kretslopp som kan användas både som material och som energi.

Vi har inte skapat någon kolskuld genom att avverka. Tvärtom så har lagret av grönt kol har ökat i skogen parallellt med ökad användning.

Träden är naturens solfångare som skapar förnybart kol i kretslopp som kan användas både som material och som energi. Trädets biomassa blir byggnads- och möbelvirke, papper och kartong och till mycket stor del biobränslen. I slutändan blir produkterna avfall som också kan användas som energi. Vi har idag teknik och kunskap att ta vara på biomassan effektivt till optimal klimatnytta.

Bioenergin är i dag Sveriges största energikälla, och användningen av biobränslen är en viktig förklaring till att vi kunnat minska användningen av olja och få ner utsläppen i Sverige. Vi vill fortsätta på den vägen. Det finns fortfarande mycket biobränslen som inte utnyttjas utan ruttnar till ingen nytta, samtidigt som vi bränner fossila bränslen.

Gustav Melin

Svebio

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons