Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill att Järledammen blir byggnadsminne

 
Järle kvarn
Visa alla artiklar

Nu har Hembygdsföreningen Noraskog lämnat in en ansökan om att den rivningshotade Järledammen, brukslämningarna och kvarnen blir byggnadsminnesförklarad. Det är för att skydda dammen från att rivas ut.

– Vi anhåller hos länsstyrelsen om att dammanläggningarna och hela miljön där blir byggnadsminnesförklarad, berättar Ture Österberg, tillförordnad ordförande för Hembygdsföreningen Noraskog.

Hembygdsföreningen Noraskog anser att förslaget om utrivning som länsstyrelsen tagit fram med hjälp av en konsult är ett allvarligt ingrepp i kulturmiljön i Järle. Det kommer drastiskt att påverka områdets kulturhistoriska värde på ett negativt sätt, menar hembygdsföreningen.

– Vi tycker inte alls om att de ska in och riva där, säger Ture Österberg.

Hembygdsföreningen tog upp det på sitt senaste styrelsemöte och beslutade att väcka frågan om byggnadsminnesförklaring hos kulturmiljöavdelningen hos länsstyrelsen. Det är Naturvårdsverket som äger kvarnen, dammanläggningen och lämningarna efter Järle bruk och hyttan med anor från tidigt 1500-tal. Området är ett naturreservat, och kulturmiljön med dammen, kvarnen och övriga byggnader i Järle är klassad som ett riksintresse, skriver hembygdsföreningen, och fortsätter:

”Ägaren planerar nu en utrivning av dammen för att tillgodose EU:s vattendirektiv och tillse att anläggningen får de tillstånd som lagstiftningen idag sägs kräva. Det förslag som förordas innebär en mycket drastisk förändring av kulturmiljön inom hela området kring Järle kvarn.”

Under onsdagkvällen bjöd Naturvårdsverket in allmänheten till ett diskussionsmöte om Järle kvarn och dammområdet. Där var hembygdsföreningens representanter med som deltagare

Thomas Eriksson 019-15 54 53 [email protected]