Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du köpa den här kyrkan?

Finns det intresse för en 100 kvadratmeter kyrka med vidhängande församlingshem på fastighetsmarknaden? Ett udda objekt som sticker ut bland övriga hus. Jodå, visst är köparna nyfikna.

Annons

Efter många och långa turer bestämdes att S:ta Anna kyrka i Stråssa skulle tas ur bruk. I januari i fjol gav stiftsstyrelsen sitt godkännande för en nedläggning.

Sedan dess har dåvarande Ramsbergs församling försökt hitta en ny ägare. Länge såg det ut som om Fjällkyrkan i Sälen skulle bli ny ägare.

Tänkt som gåva

Byggnaderna var tänkt som gåva och mottagarna skulle bara behöva betala för flytten. Kyrkan skulle placeras vid Lindvallens skidanläggning och ersätta de två små kyrkbodar som finns där i dag.

Men efter diverse diskussioner mellan Fjällkyrkan och finansiärerna tackade de nej till erbjudandet. Förutom kostnaderna trodde mottagarna att kyrksalens 100 kvadratmeter skulle vara för litet för behovet.

I höstas beslutade kyrkorådet att försöka sälja byggnaderna på öppna marknaden i stället.

– Det finns ett intresse för byggnaden. Det har kommit förfrågningar från såväl Norge som Sverige, säger Tomas Eriksson på Svensk Fastighetsförmedling.

Själva kyrksalen är cirka 100 kvadratmeter stor och församlingshemmet 245 kvadratmeter.

Vad kan man använda dem till?

– De som hört av sig har frågat om möjligheterna att bedriva någon form av rörelse i lokalerna, men någon har även funderat över möjligheten att förvandla fastigheten till ett privat boende.

– Men längre än till förfrågningar har det inte kommit än.

Säljaren, det vill säga församlingen, har också skrivit att den förbehåller sig att säga nej till en köpare. Den vill kunna säga nej till verksamheter som inte passar i miljön.

Annons