Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha ersättning för försvunnen ångmaskin

En privatperson kräver Askersunds kommun på 50 000 kronor sedan hans ångmaskin försvunnit. Maskinen lånades ut till ”Båt-Harry” Karlssons samling, men slarvades sedan bort i kommunens hantering.

NA har tidigare berättat om att kommunen i våras gjorde en polisanmälan då det uppdagades att ångmaskinen försvunnit från samlingen. Polisen påbörjade dock aldrig någon utredning, eftersom det inte ansågs finnas några uppgifter att gå vidare med.

Det tycker kommunens kultur- och fritidschef Gunilla Rönnberg är underligt, eftersom hon gjort en grundlig utredning av händelseförloppet, och överlämnat detta till polisen.

Hon har trots ansträngningarna inte lyckats lokalisera ångmaskinen. Det finns nämligen en hel del frågetecken och motsägelser i historien. Vid flera tillfällen har samlingen varit obevakad och det har funnits möjlighet att lägga beslag på saker. Det har dessutom varit minst sagt bristfälliga avstämningar mot inventarielistor vid de olika flyttarna, och därför är det omöjligt att säga när maskinen försvann.

Nu har alltså den privatperson som äger ångmaskinen lämnat in ett skadeståndsanspråk till kommunen. Han uppger att värdet på den, tillbehör inräknat, uppgår till 31 500 kronor. Eftersom ångmaskinen var unik i sitt slag, tillverkad vid Harge tegelbruk på 1920-talet, anser mannen att den var värd betydligt mer än så. Därför begär han 50 000 i skadestånd.

Gunilla Rönnberg anser att kommunen ska ersätta mannen.

– Ja, det tycker jag att vi ska göra. Han har lånat ut en sak till kommunen och vi har inte haft kontroll genom alla flyttar. Det måste vi ta ansvar för, säger hon.

Om det är just den begärda summan som ska betalas ut vill hon inte säga. Ärendet är överlämnat till kommunens försäkringsbolag, som ska utreda händelseförloppet och värdet.

– Det är svårt för oss att säga hur mycket den är värd, det behöver vi ett expertutlåtande för, säger Gunilla Rönnberg.

Kommunens försäkring täcker händelser av det här slaget, men man kommer att få stå för självrisken på 22 000 kronor.