Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill minska köttkonsumtionen

Nu drar Region Örebro län igång en ny omgång av kampanjen Hållbara måltider för att minska köttätandet i länet. I år kommer omkring 15 kök från kommunerna Askersund, Lekeberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro att delta.

– Utfallet av fjolårets kampanj blev riktigt bra, säger projektledaren Susanne Rosendahl på Region Örebro län. Då lyckades vi både öka andelen ekologisk mat och minska matsvinnet bland de kök som då deltog.

– Nu vill vi fortsätta att öka kompentensen hos anställda i fler kök runt om i länet.

För Susanne Rosendahl handlar inte projektet om att göra alla till vegetarianer utan om att minska den totala köttkonsumtionen men också matsvinnet.

– Det finns sämre och bättre kött sett till miljöpåverkan. Nötkött har störst påverkan, kyckling har mindre.

– Men att äta mindre kött är inte bara bra ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv utan också för vår hälsa. Köttkonsumtionen är på en för hög nivå i Sverige än vad som anses hälsomässigt bra och vårt projekt vill vara med och visa vilka alternativ som finns.

Under året ska de 15 köken som nu är med i projektet bland annat lära sig att använda mer grönsaker och mindre kött i maten, använda mer ekologiska råvaror, göra menyer efter säsong och minska matsvinnet.

– Man brukar lite förenklat säga att bilen, bostaden och biffen står för en tredjedel var av utsläppen av växthusgaser. Kan vi minska biffens andel av utsläppen så är det en bit på väg för att nå våra miljömål.

Enligt statistik från jordbruksverkets

konsumerar vi i Sverige i genomsnitt 48,6 kilo rent kött per person. Till detta kommer 23,4 kilo charkvaror och 10,8 kilo frysta produkter som innehåller kött, exempelvis färdigmat.

Summan av vår köttkonsumtion, det vill säga konsumtionen av nötkött, griskött, fågelkött med mera, ligger något under EU-genomsnittet. Det finns länder i EU med högre och länder med lägre konsumtion än den svenska.