Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill se prins Carl Philip – i VM-serien

Han har matchat fram Carl Philip från nybörjare till racevinnare i STCC. Nu vill Thed Björk Bang-Melchior se prinsen i VM-serien WTCC. ”Han har lärt sig otroligt mycket”, säger Karlskogaföraren.

På onsdag drar WTCC-säsongen igång med det första officiella testet – det första någonsin för Volvoteamet Polestar Cyan racings nya VM-satsning.

I år ställer teamet upp med två bilar, rattade av örebroaren Fredrik Ekblom och karlskogingen Thed Björk Bang-Melchior. Men när teamet 2017 vill vara med och utmana om konstruktörs-VM-titeln krävs minst ännu en bil, eftersom bara tillverkare med tre bilar har rätt att delta i det speciella lagtempo som avgörs efter lördagens kval, och som ger viktiga poäng i konstruktörsmästerskapet.

Och Björk vet precis vilken förare han vill se som tredje länk i Volvoteamet.

– Drömmen vore prins Carl Philip. Det vore mäktigt, herregud, säger Björk.

Efter att först ha kört i den hobbyartade SSK-serien och därefter i Porsche Carrera cup tog Carl Philip, 36, inför 2013 klivet upp i STCC, det knallhårda svenska standardvagnsmästerskapet, och han gjorde det under Volvos vingar, i ett team tillsammans med Björk, Ekblom, Robert Dahlgren och Linus Ohlsson.

Första året var han långt efter, var bara bättre än tia vid ett tillfälle och fick mest rubriker när han kraschade, krockade eller gjorde andra misstag på banan.

Men 2014 började han plocka fler poäng, och 2015 tog han sin första seger, i ett chansartat race på Falkenberg, och följde i racet därpå upp med karriärens överlägset bästa kval när han var femma i Q1 på Gelleråsen, före rutinerade förare som Mattias Andersson och Daniel Haglöf.

– Han har lärt sig jättemycket, hela tiden sedan han kom in i vårt team. Han har varit fokuserad på att lära sig och tagit de steg som krävts hela tiden, och blivit bättre och bättre. Att han kvalade som femma i Karlskoga … Det var helt sjukt bra, väldigt roligt. Han är inte riktigt redo för WTCC än, han håller fortfarande på att lära sig. Men tänk vad coolt det hade varit om han tagit klivet, säger Björk.

2016 kommer prinsen, tillsammans med Dahlgren och sena värvningen Richard Göransson, att sitta bakom rattarna i Volvos tre bilar i STCC-serien, de som Björk och Ekblom rattade till seger och andraplats i mästerskapet 2015 och den som prinsen själv körde redan då.

För Örebroföraren Göransson, 37, är det en chans att studsa tillbaka efter ett par tuffare år i det mindre Team Tidö-stallet, och jaga fjärde 

Skellefteåföraren Dahlgren, 36, körde hela WTCC-serien för Volvo 2011 som ett test, rattade en av Volvobilarna i australiska V8 supercar-serien 2014, och var länge med i snacket om en av de båda WTCC-styrningarna, men får nu i stället jaga STCC-titeln i kamp om att bli tredjeförare i VM-teamet nästa år.

– Det är verkligen upp till bevis för Dahlgren. Han har världens chans i STCC nu, med fina grejer och våra inställningar, säger Björk.

Läs ett stort reportage om Björk i lördagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!