Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill skapa vägar för karriär i förskolan

 
Val 2014
Visa alla artiklar

En duktig förskollärare ska också kunna göra karriär och höja sin lön, utan att nödvändigtvis bli chef. Det är tanken bakom Folkpartiets löfte om att införa förste förskollärare.

Folkpartiet vill gå vidare med modellen med förstelärare och införa den i förskolan. Det berättade Maria Arnholm (FP), jämställdhets- och förskoleminister, samt kommunalrådet Karolina Wallström (FP), vid en presskonferens på Lillåns förskola.

– Det vanligaste akademiska yrket för tjejer är förskollärare. Det vanligaste manliga är att bli programmerare. Det skiljer 15 000 i månadslön. Det tycker jag är viktigt att vi gör något åt och jag tror att ett viktigt steg är att införa karriärtjänster, säger Maria Arnholm.

För Örebros del innebär förstelärare i förskolan att staten går in med pengar till 40 tjänster, där lönen höjs med 5 000 kronor i månaden. Men Karolina Wallström mer.

– Jag är jättenöjd att Maria och staten skjuter till med 40 tjänster, men för den här stora kvinnliga akademikergruppen så vill jag skjuta till ytterligare 110 tjänster, så att vi får 150. Det kostar drygt nio miljoner kronor, som FP kommer att sätta in i sin budget och finansiera fullt ut, säger Karolina Wallström