Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaägarna i Örebro: Avskaffa uppskovsräntan för alla

Sverige har i dag bland de högsta flyttskatterna inom OECD, vilket gör att människor drar sig för att flytta. Uppskovsräntan är en skatt, som motsvarar en bankränta på 3,25 procent, och när den infördes 2008 var ränteläget betydligt högre. Det medför att skatten i dagens lågräntemiljö är orimligt hög och det är bra att den slopas som en del av januariavtalet.

Villaägarna har sedan avtalet tecknades fått mycket frågor om detta från medlemmarna. Vi har flera gånger krävt januaripartierna på besked om när uppskovsräntan slopas och vilka som omfattas.

Rimligen spekulerar säljarna på hur förslaget kommer att se ut och om det är bättre att vänta med att sälja för att undvika räntebeläggningen på uppskov.

Enligt Veckans Affärer 20/11 ska bostadsminister Per Bolund sagt att uppskovsräntan ska slopas från och med 1 juli 2020, men bara för nya uppskov och bara upp till 3 miljoner kr. Detta dementerade dock finansminister Magdalena Anderssons stab bara några timmar senare.

Man kan fundera på hur bostadsmarknaden reagerar på så motstridiga besked. Rimligen spekulerar säljarna på hur förslaget kommer att se ut och om det är bättre att vänta med att sälja för att undvika räntebeläggningen på uppskov. Kanske överväger de även om det i så fall är den 1 juli år 2020 som gäller eller något helt annat datum. Oavsett så riskerar regeringens otydlighet att lägga en våt filt över bostadsmarknaden.

Den som säljer och köper en bostad ska inte behöva gissa sig till vilka skattekonsekvenser som uppstår.

När uppskovsräntan infördes år 2008 så gjordes det retroaktivt, det vill säga även de som redan hade fått uppskov tidigare blev tvungna att betala skatten. Det väckte ett ramaskri bland de som drabbades. Därför är det viktigt att uppskovsräntan avskaffas för alla och inte bara för nya uppskov. Annars skulle den bisarra effekten uppstå att den som har ett uppskov som beviljades före år 2008 måste fortsätta betala uppskovsränta trots att skatten slopas för nya försäljningar. Det skulle upplevas som mycket orättfärdigt och leda till nya protester.

Den som säljer och köper en bostad ska inte behöva gissa sig till vilka skattekonsekvenser som uppstår. Nu måste regeringen ge ett klart besked om när uppskovsräntan ska avskaffas och vilka som omfattas av den.

Lars Stjärnkvist

ordförande, Villaägarna i Örebro

Håkan Larsson

chefekonom Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel