Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilse hittade på Hembygdsgården

En levande ”Natursnok” ringlade fram vid Hembygdsgården under söndagen. Civilförsvarsföreningen visade barn hur man hittar vilse i naturen.

”Vilses stig” gick mellan husen vid Hembygdsgården.

– I vanliga fall blir det lekar men nu är det så mycket snö att vi inte kan leka, säger Cathrine Värnholm, självskyddsinstruktör från Civilförsvarsförbundet.

Barnen fick i stället söka upp olika skyltar i området med en kille som heter Vilse och det blev samtal om hur man skall göra i olika situationer. Till exempel om man tappar bort mamma eller pappa i affären. Då kan man gå till kassörskan och tala om det. Och går man vilse i staden skall man göra samma sak som i skogen: Stanna kvar.

– Man skall stanna på ett ställe, hålla värmen, kanske bygga en koja och behålla kläderna på. Genom att blåsa i en visselpipa kan man höras och genom att ha färglada kläder syns man, förklarar Cathrine Värnholm.

Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barn och familjeverksamhet. Andra söndagen i varje månad bjuds på en programpunkt och alla är välkomna att delta. Under mars kommer en fotoutställning om verksamheten att finnas på biblioteket i Askersund.