Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilse hittade på Hembygdsgården

En levande ”Natursnok” ringlade fram vid Hembygdsgården under söndagen. Civilförsvarsföreningen visade barn hur man hittar vilse i naturen.

Annons

”Vilses stig” gick mellan husen vid Hembygdsgården.

– I vanliga fall blir det lekar men nu är det så mycket snö att vi inte kan leka, säger Cathrine Värnholm, självskyddsinstruktör från Civilförsvarsförbundet.

Barnen fick i stället söka upp olika skyltar i området med en kille som heter Vilse och det blev samtal om hur man skall göra i olika situationer. Till exempel om man tappar bort mamma eller pappa i affären. Då kan man gå till kassörskan och tala om det. Och går man vilse i staden skall man göra samma sak som i skogen: Stanna kvar.

– Man skall stanna på ett ställe, hålla värmen, kanske bygga en koja och behålla kläderna på. Genom att blåsa i en visselpipa kan man höras och genom att ha färglada kläder syns man, förklarar Cathrine Värnholm.

Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barn och familjeverksamhet. Andra söndagen i varje månad bjuds på en programpunkt och alla är välkomna att delta. Under mars kommer en fotoutställning om verksamheten att finnas på biblioteket i Askersund.