Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindenergin och demokratin

Annons

Demokrati och vindenergi var två krafter som bröts mot varandra i tisdagskväll i Fjugesta. Samlingssalen på Linden var fylld till sista centimetern av folk som kommit för att säga sitt.

Kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Dag Stranneby, var värd. Nästan allt som sades var emot det som Moderaterna och de andra allianspartierna i Lekeberg vill – att ge ett kommunalt klartecken till en storskalig vindkraftspark i kommunen.

Vindkraftspark, med sin klang av förhöjd naturupplevelse, är inte ett begrepp som motståndarna skulle ta i sin mun. För dem är Stena Renewables planer i skogen på kanten till Kilsbergen närmast att våldföra sig på naturen och de kringboende. Det handlar för dem om ett industriområde – jättelika vindkraftverk som blinkar och bullrar.

Vi är inte emot vindkraft. Den ståndpunkten förenade också de aktiva på tisdagskvällens möte. Det finns få i Sverige, eller i världen, som i dag förnekar att vi måste hitta alternativ till fossila bränslen som energikälla.

I Sverige är vi lyckligt lottade och har sedan länge en riklig förnybar energikälla – vattenkraften. Den som sett Stora Sjöfallet i Lappland, eller rättare sagt resterna av Stora Sjöfallet, är medveten om att förnybar energi inte är lika med något gulligt som inte skadar några värden.

Vi är här för att lyssna. Men lyssna är inte samma sak som att ändra sig, sa Dag Stranneby alldeles i början av mötet. Han, och de tiotal politiker som satt utspridda i lokalen, fick en del att fundera på.

Det fanns några huvudinriktningar under tisdagskvällens debatt. De som var kritiska till vindkraftsetableringen – alla som sa något under mötet – hade alternativ: utan vindkraftverk kan den tysta och orörda skogen ge möjligheter för turism.

Det går att avfärda tanken som blåögda fantasier av flera skäl. Visst finns det turister som tar sig till Kilsbergen redan i dag för att uppleva vacker natur och stilla ro i orörd skog. Men de är få.

Å andra sidan kan få bli fler. Klart är i alla fall att det skulle krävas en hel del pengar för att betala marknadsföring av denna okända del av upplevelselandet Sverige.

Vindkraften kom långa stunder att spela en biroll under tisdagskvällen i Fjugesta. Mycket handlade om hur kommunen ska kunna utvecklas. Det var i sig ingen dåligt bieffekt, men trots allt något utanför ämnet. Att spara energi var det andra konkreta förslaget på att slippa ifrån Stena Renewables etablering. Det är också utmärkt.

Stämningen var god men kompakt negativ till vindkraftsetableringen. Många efterlyste samförstånd och en ny process. Mer ”demokrati” enligt mångas definition. Det hettade till först när kommunfullmäktiges ordförande Dag Stranneby frågade de församlade om varför de, som har så starka åsikter, inte verkar för sin sak inom politiska partier i stället. Han möttes av burop.

Det dröjer till början av nästa år innan kommunfullmäktige kan besluta om ja eller nej till vindkraftsprojektet. Beslutet ska fattas av de folkvalda i Lekeberg. Det är helt enligt spelreglerna för demokratin i vårt land.

Sveriges riksdag har beslutat att satsa på vindkraft och någonstans måste dessa osköna kraftverk byggas. Och de måste bli många och stora för att ge effekt. Om Lekeberg säger nej lär någon annan plats bli aktuell. Det är också en konsekvens av demokrati.