Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft är en nationell katastrof

Annons

Centerpartisterna Rickard Nordin och Per-Åke Sörman tar miste på vindkraftens ekonomi (NA 4/12). De påstår att vindkraft är mer ekonomisk än kärnkraft. De bortser från att vindkraften lever på subventioner.

Vi hade en väl fungerande elmarknad. Den var mättad med pålitlig och nästan koldioxidfri el. Med subventioner till opålitlig vindkraft pressade politiken in ett överskott av effekt. Sådant leder obevekligt till lägre priser. Detta överraskade vindkraftlobbyn, då vindkraften fick problem med lönsamheten. De begärde och fick mera subventioner.

Ett kärnkraftverk utgör en mycket stor investering, som ständigt drar kostnader dels för räntor och amorteringar och dels för den kvalificerade personal som behövs samt, när det levererar energi, för förbrukning av bränslet. De kunde sälja sin el under mer än 90 procent av tiden och var då lönsamma.

Vindkraft har i princip sitt bränsle gratis och kan då sänka sitt pris under vad som är lönsamt för kärnkraft. För de existerande kärnkraftverken är det bättre att hålla dem igång och leverera så länge priset täcker kostnaderna för personal och bränsle. Men det betyder att inga pengar kan avsättas för att bygga ett nytt, då det existerande blivit för gammalt. När vindkraften levererar el, som kärnkraften brukat leverera, parasiterar den på kärnkraftens intäkter, vilket sänker dennas realkapital, värdet av anläggningarna. Häromåret skrev Vattenfall ner sina med 36 miljarder kronor.

Med subventionerna ruinerar politiken en väl fungerande sektor på marknaden till förmån för vindkraft, som bara levererar när det blåser lagom, ofta värdelös skräpel. Det är en nationell katastrof.

Kommuner får inte gynna vissa företag. Det bör givetvis vara lika förbjudet för staten! Men vår grundlag förbjuder inte detta.

I Tyskland subventioneras kolkraftverk för att hållas startberedda, så att tillräcklig kapacitet pålitlig el skall finnas, när det slutar blåsa. Galenskap sa energiministern.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel