Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft behöver vara på rätt plats

Hur vi än vänder och vrider på frågan om var vindkraftsverk bör upprättas, så finns det en rad tyckande som inte tar några realistiska hänsyn, vilket vi får betala dyrt för. Naturligtvis så måste en del beaktande tas. Exempelvis att de inte blir för nära bebyggelse, till flygtrafiken och så vidare.

Men glöm inte bort att förespråka att man etablerar stora vindkraftsparker långt uppe i Norrland som ska försörja södra Sverige med el, får vi betala en hel del extra för när nya kraftledningar måste byggas. Dessutom måste vi fortsätta att betala extra för underhåll av dessa långa ledningar. Så har vi också det faktum att ju längre ledningarna är desto mer får vi betala för det högre resistansmotstånd som krävs. Den totala extrakostnaden kommer i förläggningen att ligga på cirka 15 till 25 procent. Det är du och jag och ingen annan som får betala denna extrakostnad.

Förlägger man där emot vindkraftverken så nära som möjligt där elen kommer att förbrukas, då blir de extrakostnaderna som beskrivs ovan betydligt lägre. Det betyder i verkligheten att det behöver sättas upp betydligt fler vindkraftsverk kring storstäderna i vårt land, om vi inte tycker om att betala extra för att vindkraftsverken skall ligga långt borta.

Hur vi än vrider och vänder på denna fråga så om du förespråkar att du inte vill ha vindkraften inom synhåll, så får du betala extra för det. Förutom det så frestar dessa extralånga ledningar på både miljö och klimat, vilket du, jag och våra barn och barnbarn kommer att få betala för nu och i framtiden.

Anders L. Larsson

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel