Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft i Örebro län kan snabbt minska klimatpåverkan

Under förra året produceras 174 gigawattimmar (GWh) vindkraft i Örebro län, enligt ny statistik från Energimyndigheten. Detta bidrog till minskade utsläpp av växthusgaser med cirka 100 000 ton, vilket motsvarar åtta procent av länets egna utsläpp. Genom tydliga mål för vindkraft i länets nya klimat- och energistrategi kan utsläppen snabbt minska ytterligare.

Klimatkrisen är akut och de globala utsläppen måste minska omgående och kraftigt. Örebro län och övriga Sveriges vindkraftsutbyggnad kan snabbt minska utsläppen i våra grannländer, och samtidigt säkerställa att elektrifieringen av transportsektorn och industrin i Sverige sker med förnybar elproduktion, utan att utsläppen i grannländerna ökar.

Dessutom klarar sig den nya vindkraften helt utan stöd, och den skapar sysselsättning och skatteintäkter i de kommuner där den byggs ut.

Sverige har mycket goda förutsättningar för vindkraft. Vi har vattenkraft som reglerkraft, goda möjligheter att exportera el och vi är ett blåsigt och glesbefolkat land. Dessutom klarar sig den nya vindkraften helt utan stöd, och den skapar sysselsättning och skatteintäkter i de kommuner där den byggs ut.

Med nuvarande utbyggnadstakt av vindkraften skulle Sverige fyrdubbla vindkraftsproduktionen från drygt 17 TWh till 70 TWh år 2030. Det skulle leda till en utsläppsminskning motsvarande hälften av Sveriges territoriella utsläpp. Med modern teknik skulle det enligt Energimyndigheten räcka med omkring 5 000 vindkraftverk, lika många som i dag finns i Danmark – på en yta som bara är en tiondel av Sveriges.

Samtliga riksdagspartier utom ett betonar elektrifieringens och elexportens stora klimatnytta.

Utsläppen av växthusgaser i Örebro län uppgick 2016 till 1,4 miljoner ton, vilket motsvarar 4,5 ton per invånare. Om även Örebro län skulle fyrdubbla sin vindkraftsproduktion skulle den uppgå till 696 GWh 2030. Den ökade elproduktionen kan minska klimatutsläppen med 310 000 ton.

Samtliga riksdagspartier utom ett betonar elektrifieringens och elexportens stora klimatnytta. Men fortfarande väger klimatnyttan ofta alldeles för lätt när kommuner, miljöprövningsdelegationer och miljödomstolar tar ställning till nya vindkraftsprojekt.

På så sätt kan Örebro län bidra till att snabbt minska de globala utsläppen och bromsa klimatkrisen.

Länsstyrelsen i Örebro län har fått i uppdrag av regeringen att under 2019 ta fram en ny långsiktig regional energi- och klimatstrategi, och särskilt att skapa förutsättningar för utbyggnad av vindkraft. Både länsstyrelsen och kommunerna i Örebro län har därigenom unika möjligheter att bidra till en omfattande klimatnytta.

Länsstyrelsen bör sätta konkreta mål för vindkraften och kommunerna bör tydligt väga in vindkraftens klimatnytta i sin planering och då de tar ställning till varje enskild vindkraftspark. På så sätt kan Örebro län bidra till att snabbt minska de globala utsläppen och bromsa klimatkrisen.

Linda Burenius

head of public affairs, OX2

Hans Carlsson

vd Siemens Gamesa Renewable Energy

Maria Röske

vd wpd

Charlotte Unger Larson

vd Svensk vindenergi

Peter Zachrisson

vd Stena Renewable

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel