Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften lånar marken

Replik

... till Evert Andersson, NA12 januari.

Att en del av oss som oroar oss för skövling av regnskogar inte är lika oroade av utbyggnaden av vindkraft handlar helt enkelt om proportioner.

Ett modernt stort vindkraftverk i skogsmark behöver en markyta på storleksordningen 1 till 2 ha. I denna yta ingår arbetsytan intill verket och tillfartsvägar. Varje timma året om skövlas 1821 ha regnskog i världen, enligt organisationen Rainforest Partnership. På ett år motsvarar den skövlingen markbehovet för ungefär 10 miljoner vindkraftverk! I April 2019 fanns det totalt 355 793 vindkraftverk i drift i hela världen, enligt tidningen Windpower Engineering & Development. Långt ifrån alla i skogsmark.

När vindkraftverkets livslängd är slut kan de ytor som vindkraftverket tog upp åter bli skog. Man kan säga att vindkraftverken lånar sin mark under en begränsad tid, medan skövlingen av regnskogar orsakar en mer eller mindre permanent skada med utrotning av endemiska djur och växtarter. Dessutom utgör vindkraftverkens markutnyttjande en liten del av en sammanhängande biotop som har möjlighet att återinta markytan. I speciellt känsliga biotoper byggs inga vindkraftverk. De enorma sammanhängande ytor som skövlas i regnskogar, utan hänsyn till växt- och djurliv, resulterar däremot i att biotoper förloras för all framtid.

Torbjörn Lindström

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel