Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsmöte med stängda dörrar

Företaget Nordisk Vindkraft har bjudit in Laxå-politikerna till en träff före kommunfullmäktiges möte på onsdag kväll. Men allmänheten är inte välkomnade att delta.

Annons

 I samband med valet satte alliansen ned foten och sade nej till vindkraftparken som Nordisk Vindkraft önskade bygga i Vargavidderna och mellan naturreservaten runt Rankemossen. Även Vänstern och Miljöpartiet tog avstånd från företagets planer, medan Socialdemokraterna fortfarande inte hade bestämt sig.

Nu har Nordisk Vindkraft bjudit in alla fullmäktigeledamöter och ersättare till ett slutet möte klockan 17 på onsdag kväll. De vill presentera ett förslag där de har de minskat sin första plan med två tredjedelar, och som nu omfattar 19 vindkraftverk väster om sjön Toften.

– Om det förändrar något i sak kan jag inte säga i dag, men det här blir ju en betydligt mindre miljöpåverkan än tidigare och lyssna ska man alltid göra, säger nye kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Naturskyddsföreningen har hela tiden varit starkt emot alla planer på vindkraft i området.

– Företaget kallar det för informationsträff, vi vill påstå att det handlar om ren lobbying för deras vindkraftplaner i skogarna runt Laxå, säger Anders Ridderström, tidigare länsordförande i Naturskyddsföreningen Örebro.

- Uppenbarligen försöker de nu lägga fram det hela i en annan dager för de styrande i Laxå. Men det är precis lika tokigt att bygga vindkraftverk i någon annan del av det här området. De bör lämna Laxåskogarna helt och hållet, det är helt olämpligt att bygga där, tillägger han.

Allmänhetens intresse har hela tiden varit mycket stort för vindkraftens vara eller icke vara i Laxåskogarna. Till detta möte är dock inte allmänheten inbjudna av Nordisk Vindkraft.

Från Naturskyddsföreningen är man kraftigt irriterade på att de stängs ute från mötet. David Tverling, föreningens talesperson i vinkraftärendet, tänker gå dit i alla fall och kommer att kunna delta i och med att han samtidigt är ersättare i kommunfullmäktige för vänsterpartiet.