Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinexpert med näsa för rätt druva

Sverige är ett billighetsland när det gäller viner. Systembolaget borde utöka sortimentet med fler kvalitetsviner. Men ansvaret ligger också hos oss konsumenter, påpekar Mischa Billing, vinexpert och initiativtagare till kandidatprogrammet för sommelierer vid restaurang- och hotellhögskolan på campus Grythyttan.

-Stora delar av sortimentet är riktat mot billiga viner. Systembolaget bör ha fler fokus än det billiga, säger hon och konstaterar att viner i spannet mellan 80 och 120 kronor är mest prisvärda.

Det går definitivt trender i viner. Roséviner har under senare år ökat i popularitet. Nästa stora trend blir franska rhôneviner, främst vita men också röda, tror Mischa Billing. De är prisvärda, smakar bra och håller hög kvalité.

-Personligen tycker jag om viner som har lite mognad. Vinet kan ha vilken färg som helst, det kan vara torrt eller sött vin, men det ska ha en viss mognad, då går jag igång.

Kombinationen mat och dryck är viktig, tillsammans blir det en helhetsupplevelse. Det går att kombinera mat och dryck på flera sätt än vi kanske tror. En mogen röd bordeaux till torsk fungerar utmärkt men det går också bra att dricka rödvin till ostbågarna.

-Då föreslår jag Pinot Noir-druvan. Vill du äta lakritsbåtar passar i stället ett bombastisk amerikanskt eller australiensiskt rödvin, säger Mischa Billing.