Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnande brittisk meny

Under OS i London blir det England för hela slanten.
Och vi matälskare vill minsann inte vara sämre.
I dag bjuder vi på en brittisk meny med riktigt sköna smaker.

Annons

Om jag säger brittisk mat - vad tänker du då? Soggiga cornflakes i ljummen mjölk, snustorra gurkmackor och flottiga korvar? Fel, fel, fel! som Magnus Brasse skulle ha sagt.

Den brittiska maten är minst sagt underskattad och orättvist bespottad, mestadels på grund av fördomsfull tradition och ohejdad vana. För det är just i England som det mesta i matvärlden har hänt under de senaste åren.

Tänk bara på Jamie Olivers oerhörda succé och genomslagskraft. Och han skäms minsann inte ett skvatt över pubmaten han växte upp med i norra Essex. Tvärtom.

Kända restauranger

Många av restaurangerna som alla matnördar drömmer om att besöka ligger faktiskt i Storbritannien. Ställen som Heston Blumenthals The Fat Duck och Dinner, Brett Grahams The Ledbury och Fergus Hendersons St John (han med "nose-to-tail-eating"). Det är bara vissa delar av Spanien som står sig lika högt i den kulinariska konkurrensen.

Flertalet av tv-kockarna som vi älskar att titta på kommer också mycket riktigt från Storbritannien, som exempelvis Nigella Lawson, Gordon Ramsay, Rick Stein och den käre gamle Keith Floyd, som var långt före sin tid.

Bra utbud

Faktum är att britter har blivit väldigt mycket bättre än vi svenskar på att vara stolta över sina råvaror och sin egen mat. De har också kommit oerhört mycket längre när det handlar om ekologisk mat och att gynna småproducenter. Där har vi fortfarande mycket att lära. Låt så vara att skolbarnen fortfarande äter skräpmat och att barnfetman ökar, men det finns i alla fall en stark motståndsrörelse och ett fantastiskt utbud.

Numera äter man gott i England. Gastropubarna har spridit sig över landet och intresset för bra mat tycks öka för varje dag. Men visst kan man fortfarande råka illa ut. Det är skillnad på fish and chips och fish and chips om man säger som så!

Gillar sport

Jag är sorgligt nog den enda sportintresserade jag någonsin stött på i matskribentkretsar (ett konstigt släkte) och ger sannerligen inte mycket för Sveriges chanser i OS.

Däremot hoppas jag att många ska få chansen att upptäcka att brittisk mat är väldigt mycket bättre än sitt rykte.

Av den anledningen vill jag hylla både OS och England med en specialkomponerad brittisk meny. Enjoy!

Att dricka till:

Förrätt: Strongbow (1819), 15:50 kronor.

Huvudrätt: Fuller's London Summer Ale (11657), 22:30 kronor.

Dessert: Bristol Cream (8228), 109 kronor.

Alkoholfritt: Stowford Press (1989), 9:90 kronor.