Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnare i valet

Valresultatet visar på maktskifte i Laxå. I sluträkningen av rösterna fick "Ett bättre Laxå" 16 av 31 mandat.

Nu är de slutliga rösterna i kommunvalet räknade av länsstyrelsen. Valresultatet i Laxå visar på maktskifte i kommunen och att partierna ”Ett bättre Laxå” (KD, C, M, FP och MP)  tar över rodret. Det enda som kan stjälpa det är om S, som är största parti, inleder samarbete med flera partier och splittar ”Ett bättre Laxå”.

Partierna i ”Ett bättre Laxå” fick totalt 51,54 procent av rösterna. Tillsammans får de 16 av 31 mandat i kommunfullmäktige.

– Det känns mycket positivt. Vi har firat med tårta. Jag förutsätter att vi kommer att fortsätta att samarbeta i ”Ett bättre Laxå”, säger Bo Rudolfsson, KD, som efter valet är det näst största partiet i Laxå.

Bo Rudolfsson var den person som fick flest personkryss, 165 stycken, i Laxå kommun.

– Jag är ödmjuk och tacksam, säger Bo Rudolfsson.

Partierna i ”Ett bättre Laxå” kommer nu att förhandla om hur de ska arbeta och vad de ska arbeta med.

Socialdemokraterna har styrt Laxå kommun under alla år. Med eller utan samarbete. De senaste åren tillsammans med Vänsterpartiet. I valet fick de båda partierna 43,01 procent av rösterna, vilket blir 13 mandat i kommunfullmäktige under kommande mandatperiod.

- Det är bara att acceptera att det är så. Vi avvaktar oppositionspartierna. De är välkomna att diskutera med oss. Vi har dörren öppen för alla, utom SD, säger Tommy Holmquist (S), nuvarande ordförande i kommunstyrelsen.

Sverigedemokraterna röstades för första gången in i Laxås kommunfullmäktige och får två mandat.