Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnare och förlorare i Noras politik

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Vänsterpartiet i Nora jublade - de tredubblade sina röster. Hos Norapartiet var det tvärtom. De gick från nästan 14 procent till 7.

 Norapartiets medlemmar samlades till valvaka med en förhoppning om att öka från fem mandat till sju. Men de fick gå hem nedslagna.

- Vi är missnöjda så klart, nu blir det två eller möjligen tre mandat istället, säger Johan Lundqvist som står överst på listan.

- Men vi ska kämpa vidare, vi är inte nöjda så här.

Anledningen tror han kan vara att det hänt så mycket för partiet under de fyra gångna åren. Flera av frontfigurerna har slutat av skilda anledningar.

- Det är också svårt att behålla sådana väljare som vill ha nåt nytt, konstaterar Lundqvist.

Noras vinnare är Vänsterpartiet. De kammade hem 10,2 procent av rösterna, att jämföras med 3,4 procent i förra valet.

Vänstern var med och styrde Nora förut genom samarbete med Socialdemokraterna. Men efter oenighet i frågan om LOV, lagen om valfrihet drog sig vänsterpartisterna ur.

Vilka som ska styra nu är en öppen fråga.

– Något samarbete har vi inte alls talat om ännu. Inte på något sätt, säger Camilla Andersson Larsson bestämt.

Hon är första namn på Vänsterns lista.

– Vi bara gläds åt att vi har lyckats nu. Sen ska vi ha medlemsmöte och styrelsemöte senare i veckan. Innan dess kan jag inte säga något om den saken.