Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinst för fastighetsbolag

Ljusnarsbergs fastighetsaktiebolag gjorde för 2009 en vinst på nästan 1,2 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 35,6 miljoner kronor.

– Vi nådde inte upp till ägardirektivet, som säger att vinsten ska vara minst två procent av omsättningen, säger Lars Westlund, vd för det kommunala fastighetsbolaget.

Vd:n tycker att målet som kommunen satt upp är för högt. Han tycker att det kanske finns anledning att se över kravet på avkastning.

Under förra året tecknade fastighetsbolaget ett ramavtal med Fortum värme för samtliga fastigheter. Lars Westlund räknar med att avtalet ger ett plus i bolagets kassa på en halv miljon kronor under tre år.

Lars Westlund informerade kommunstyrelsen i går att bolaget i år kommer att kartlägga det framtida lägenhetsbehovet i Ljusnarsberg.

– Vi har 18 tomma lägenheter, säger han. Då ska vi veta att Migrationsverket hyr 28 och studenterna 20. Dessa lägenheter riskerar vi att få tomma framöver.

Fastighetsbolaget har tidigare annonserat ut sina tomma lägenheter. Nu är det ett tag sedan. Av de 18 tomma lägenheterna är dock inte alla uthyrningsbara.

– Vi har sex lägenheter i Bångbro som kräver mycket renovering innan vi kan hyra ut dem.

Förra året höjdes hyrorna med 4,2 procent och idag höjer fastighetsbolaget hyrorna med 3,5 procent. Men fortfarande har Ljusnarsbergs fastighetsbolag de lägsta hyrorna i länet.

Kommunens ekonomichef Bo Wallströmer sade inför kommunstyrelsen att det är viktigt att kommunen är vaksam över den fortsatta utvecklingen på uthyrningssidan.

– Efter att lägenheterna i äldreboendena överförts till hyresrättsföreningen som bildats kommer bolaget att ha kvar cirka 320 lägenheter. Vi riskerar att få en hel del vakanser i år. Det kan komma att handla om 70 lägenheter. Hamnar vi i den situationen kan det krävas åtgärder, säger Bo Wallströmer.