Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hösten har i stort anlänt och vintern börjar göra sitt intåg i norr. Sakta, men ack så säkert börjar vi närma oss vintertider och allt vad det har att erbjuda i form av halka, skidåkning och snöänglar. Redan innan löven hinner falla får vi frågan – Hur blir vintern?

Annons

Tyvärr är det så att vi på SMHI inte gör säsongsprognoser och kan därför inte uttala oss såhär i oktober hur vintervädret blir. Såklart skulle man vilja kunna ge ett annat svar. Varför vi väljer att inte göra säsongsprognoser är för att det egentligen inte finns någon tillförlitlighet för oss i Sverige för sådana långa prognoser, utan i slutändan blir det bara en besvikelse för den som planerat sin semester utifrån den.

Om vintern blir kall eller varm bestäms dels av något som vi kallas NAO, Nordatlantiska oscillationen som är en naturlig svängning i atmosfären. NAO-indexet som används baseras på tryckskillnaden mellan Island och Azorerna. Vid Island ligger ofta ett lågtryck och vid Azorerna högtryck. Kalla vintrar kan kopplas till perioder med liten tryckskillnad, alltså ett negativt NAO-index. Men även här är det svårt att göra långa prognoser då indexet snabbt kan ändras. Läs mer om detta i artikeln ”Får vi ännu en kall vinter?” som finns på SMHI:s hemsida i nyhetsarkivet under Forskning.

Annons