Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintern är en speciell årstid

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

För min del räcker det med frisk luft. Många talar nu om att de blir trötta av att det är mörkt och trist ute. Det har också börjat disskuteras om fler borde ta D-vitamintillskott för att kompensera bristen på solljus.

En ickemeteorologisk fråga jag ställer mig är, om det måste vara direkt solljus mot huden eller om det duger med reflekterat solljus från en snöyta för att kroppen ska få den där behövliga D-vitamindosen. Vissa har kopplat debatten till att vi denna vinter har fått färre soltimmar än normalt. Jag tolkar den däremot till att den mer handlar om att folk inte är ute tillräkligt mycket. Inte bara på vintern utan att det allmänt på senare år blivit alltmer innesittande.

Själv stänger jag in mig med tv-spel under vintertid och räknar med att jag får tillräckligt med sol under sommaren. Visst är jag tröttare men jag har märkt att en bara liten kvällspromenad gör stor skillnad. Och man behöver inte stänga in sig, vintern bjuder på många fina dagar. En precis lagom kall och solig vinterdag med ny och fin snö är nog faktiskt det bästa som man kan få på ett år. Annars är det ju faktiskt vintern som gör sommaren så fantasktisk.