Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virkesmagasin rasade - värden för miljoner begravda

Tre gamla virkesmagasin vid Laxå Logistikpark i Röfors har rasat. Under rasmassorna ligger bränslepellets till ett värde av ett par miljoner kronor.

För två veckor sedan började det skottas snö från två av virkesmagasinen vid Laxå Logistikpark.

Men skottning hjälpte inte utan efter förra helgens snöande så rasade ett av virkeshusen som är 170 meter långt.

I fredags rasade det äldsta magasinet där det förvarades skrot. I helgen som gick rasade även delar av taket på det tredje virkesmagasinet.

– Jag trodde inte att det skulle rasa så häftigt. Laxå Pellets använder magasinen till att lagra sina pallar med pellets, säger Lars Vingers som är fastighetsskötare för Laxå Logistikpark.

Totalt ligger det pellets till ett värde av cirka två till tre miljoner kronor under rasmassorna.

– Det mesta går nog att rädda. Men de får packas om, säger Lars Vinger.

Han påpekar att värdet på de rasade magasinen är ett par miljoner kronor.

Magasinen var uppbyggda av trä, stål och plåt. Lars Vinger berättar att han precis hade beställt nya takstolar till ett av magasinen.

Totalt har cirka tolv personer arbetat på Laxå Logistikpark med att skotta snö.

I går arbetade ett par man med att skotta av taket på Logistikparkens huvudbyggnad i förebyggande syfte. Enligt skottarna låg det cirka 70 centimeter blötsnö på taket.

När det gäller magasinen så kommer de att rensas ur så snart som möjligt när rasrisken är över. Därefter kommer magasinen att rensas ur och försärkingsbolag kommer att kontaktas.

50 år gamla byggnader

Virkesmagasinen vid Laxå Logistikpark i Röfors byggdes 1959 till 1960. De användes till att förvara virket i när sågverket var igång.

I dag använder Laxå Pellets magasinen för att förvara sina färdigpackade pallar med pellets.