Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa den gröna vägen, Örebro!

Sverige ska vara ledande i klimatomställningen, bli helt klimatneutrala om 25 år och bli världens första fossilfria välfärdsnation. För att vi ska kunna gå före, måste delar av Sverige röra sig snabbare än resten – kan Örebro län ta den rollen?

Örebro läns klimat- och energimål slår fast att länet ska ligga i framkant med ett smart klimatarbete, med fyra konkreta mål:

- Utsläppen av växthusgaser i Örebro län ska år 2030 vara 60 procent lägre än 2005 års nivåer.

- Energianvändningen i Örebro län ska år 2030 bestå av minst 80 procent förnybar energi.

- Energianvändningen i Örebro län ska år 2030 vara 50 procent effektivare jämfört med 2005.

- Ett klimatneutralt och resurseffektivt län utan nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Örebro län har mycket jord- och skogsbruk och kan vara väl placerat för att ta ledningen i bytet från importerade fossila drivmedel till förnybara, lokalt producerade.

Dessa mål ska vi vara stolta över, dels länets invånare, företag och organisationer, men också resten av landet – eftersom de visar viljan att gå före och visa vägen för andra. När jag den 24 april medverkade på Örebros Promotionmorgon, var det dels för att få inspirerande exempel att sprida i resten av landet, dels för att diskutera hur länets mål uppnås. Jag ser några ingångar:

Ta fasta på näringslivets uttalade ambitioner. Stora delar av näringslivet ser – liksom vi på Sweco – ett direkt samband mellan klimatarbete och lönsamhet. Det uttrycks bland annat i de många färdplaner som tagits fram inom Fossilfritt Sverige, som med fördel användas som utgångspunkt för länets omställning.

Minska sårbarheten. Nu finns en bred enighet om att vi bör minska vår sårbarhet, avseende alltifrån medicinsk utrustning till drivmedel för samhällets transporter. Örebro län har mycket jord- och skogsbruk och kan vara väl placerat för att ta ledningen i bytet från importerade fossila drivmedel till förnybara, lokalt producerade.

Hjälp människors vardag. Ju mer klimatarbetet får livspusslet att gå ihop, desto mer angeläget blir det. Här är utbyggnaden av kollektivtrafiken viktig, inte minst för pendlare, och järnvägsområdet Svampen-Gustavsvik kan bidra till ett mer hållbart resande. I tider av regionförstoring är också höghastighetståget Stockholm-Oslo 2.55 högintressant.

Uppnå flera mål på en gång. Sverige har 16 nationella miljömål och FN:s 17 globala hållbara utvecklingsmål ska nås till år 2030. Slarvar vi, står många av dessa mål mot varann, men arbetar vi systematiskt finns synergieffekter. Här kan nya bostads- och kontorsområden visa vägen, som Örebro Södra, Holmen och Aspholmen.

Låt kommunerna som organisationer gå före. I flertalet kommuner är kommunen själv största arbetsgivaren. Kommunen har också planmonopol, ensamrätt till hushållsavfallet, en unik kontaktyta gentemot alla invånarna och en rad andra egenskaper som gör det naturligt att kommunerna själva är ledande i omställningen.

”Så säger du till alla”, kan den som smickrar få höra. I detta fall är det sant. Alla bör sträva efter att vara ett föredöme i omställningen. Må bästa kommun, län och region ta täten i en gynnsam kamp om klimatledarskapet!

Mattias Goldmann

hållbarhetschef, Sweco

Johan Arvidsson

gruppchef, Sweco Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel