Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visar uppskattning genom att städa bygden

De vill göra nytta och samtidigt visa uppskattning gentemot sin nya omgivning. Bröderna Mahmoud och Ahmed Alzeeb samt kusinen Mohammad Rami städar offentliga områden i Kopparberg.

Annons

Efter en lång flykt från Syrien kom bröderna Mahnoud och Ahmed samt deras kusin Mohammad slutligen tillsammans till Sverige i fjol höstas. Några veckor senare kom trion till Kopparberg där de nu bor.

De är asylsökande och gör så gott de kan för att lära sig tala svenska och etablera sig i samhället. Kontakten med ABF på orten blir därför viktig. Annmari Lööf ansvarar för verksamheten här och berättar att de unga killarna praktiserar på ABF vissa dagar i veckan, men behöver ha mer att sysselsätta sig med.

På eget initiativ föreslog de att plocka skräp i centrala Kopparberg. De kunde själva se att ett uppenbart behov fanns.

– Samtidigt vill vi ge något tillbaka, tacka människorna här för allt. Hela Sverige egentligen, säger Mohammad.

Städning blev en enkel sak att organisera.

– Vi har frågat föreningar om möjligheten att vara volontärer, men det kräver personnummer. Som så mycket annat, säger Mahmoud.

Eftersom alla tre fortfarande söker uppehållstillstånd upplever de att de befinner sig i ett slags vakuum i vissa sammanhang.

Då gäller det att ha fantasi, egna idéer och företagsamhet. Att plocka skräp på allmänna ytor som gator och torg blev en möjlighet till vettig sysselsättning och samtidig bidra med något konkret i bygden.

Från ABF bistod man med plastsäckar och plockverktyg samt plasthandskar. Genom sina kontakter med Ljusnarsbergs konstklubb kunde grabbarna ordna med särskilda tröjor som de bär när de städar. Killarna har designat plaggen själva med texten ”Håll Kopparberg rent” skrivet på ryggen.

Tre-fyra dagar i veckan under några timmar är trion ute och rensar upp i centrum.

Första dagen fick de tillsammans ihop tre säckar skräp på sträckan från Röda korsets lokal upp till Malmtorget.

– Fimpar, så många fimpar. Hundratals. Framför allt utanför mataffären, säger Mahmoud.

– Dagen därpå var det lika mycket, tillägger Mohammad, ler och skakar på huvudet.

Nu planerar de även att sätta samman någon form av informationsmaterial, på olika språk, som uppmanar människor att själva hålla rent.

– Som vi kan sätta upp i centrum. Kanske vi kan få folk att vakna upp lite, säger Ahmed, Mahmoud och Mohammad.

Själva städar de vidare, åtminstone över sommaren.