Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visionärt projekt landade i hemsida

Stripa gruva fick pengar av staten för att köpa en finbil, men fick en enkel cykel levererad. Ändå är alla pengar borta. Det är en liknelse för en upphandling SKUAB gjort.

Kommunala bolaget Stripa kultur- och utveckling AB, SKUAB, fick en kvarts miljon kronor av Riksantikvarieämbetet för drygt ett år sedan.

Det fick gruvanläggningen för att ta fram en dataspelsliknande tredimensionell modell av Stripa. Den skulle i marknadsföringssyfte interaktivt på nätet locka fler besökare till verkligheten i Stripa.

NA berättade om att projektet var i full gång i februari i år. Resultatet blev en ny hemsida med bland annat gamla filmbilder från Stråssabon Ove Ringvalls dokumentärfilmer som klippts sönder till hemsidan. Ingen frågade Ove Ringvall som har den ideella rätten till materialet i förväg om detta.

Stripa hade redan en hemsida, så nu har man alltså två.

– Bidraget betalades ut i förskott och ska vara avslutat, men vi har inte fått någon projektredovisning. Det låter som att jag har skäl att ta reda på vad som hänt med projektet, säger Ove Bengtsson på Riksantikvarieämbetet i Stockholm.

Besök Linde AB har fått ta över ärendet.

– Inte ens mitt namn nämndes. Det har lagts in senare. Nu avvaktar jag, men det har gjorts en rad fel enligt reglerna. Åsa Jönsson-Karlsson som nu är vd på Besök Linde AB har kontaktat mig. De ska ha ett möte om den nya hemsidan den 10:e december, säger Ove Ringvall.

Åsa Jönsson-Karlsson fick ansvaret över Stripa sent i november.

– Min personliga uppfattning är att Stripa inte ska ha två hemsidor, men jag har inte hunnit sätta mig in tillräckligt för att säga så mycket mer, säger hon.

För produktionen av det som skulle bli en 3D-presentation anlitades ett par lokala företag.

– Jag är inte alls nöjd med resultatet. Det är inte den 3D-presentation som var utgångspunkten. Pannkaka och en katastrof, säger Inger Griberg, tidigare styrelseordförande i Skuab.

I somras övertog Falab administrationen från Skuab även om fusionen genomfördes långt senare.

– Jag har bett om att få fakturor, hur arbeten handlats upp och efterfrågat rapporten till Riksantikvarien. Inget av detta har jag fått.

Inger Griberg säger att detta, inklusive tråkiga sidospår som det med Ove Ringvall, förstör möjligheten för framtida stöd från staten och Stripa gruvas trovärdighet. Det finns dessutom en uppenbar risk för återbetalningsskyldighet.

– Styrelsen hade visst överseende under våren och sommaren då vd:n var sjuk. Det är uppenbart att projektet bara löpte på, säger Inger Griberg.

Kvartsmiljonen var tänkt i ett första steg av utvecklingen av en 3D-presentation. Mer pengar skulle sökts förra våren, men det gjordes inte.

– Det hade varit bra om de som startade projektet vetat bättre vad 3D innebär och inte bara att det är ett ord.

Det säger Carl-Eric Persson, tidigare vd för Skuab som skulle göra verklighet av pengarna från Riksantikvarien.

Att det inte fanns möjlighet och resurser till en riktig 3D-presentation säger Carl-Eric Persson att han tidigt insåg i början av förra året.

– Jag hade bland annat kontakt med en grupp studenter på Chalmers som jobbade med sådant här. Jag fick se en 3D-presentation från en av fästningarna på västkusten. Den var två minuter lång och hade kostat 1,5 miljoner kronor att ta fram.

Företaget som för länge sedan inspirerat Skuabs styrelse fanns inte längre kvar.

– Det var i det skedet som inriktningen mot en hemsida som visar Stripa förr och nu togs, säger Carl-Eric Persson.

Han kontaktade Liwdesign i Löa och Documentary Group i Bredsjö. De fick utföra arbetet.

- Stripas tidigare hemsida stripe.se var inte säljande med 800 besökare på ett år. Den nya visitstripa.se är det, säger Carl-Eric Persson.

Han säger också att han informerade styrelsen om vändningen och sedan regelbundet.

– Så här efteråt sett var det korkat att dra igång projektet med den ingång det hade, säger Carl-Eric Persson.