Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vissa nätter kan jag inte sova för att det gör så ont”

Tidigare Örebrobacken och kvalhjälten Mikael Svensk, 27, har inte spelat en match under hela hösten för Tingsryd. Orsaken stavas reumatiska besvär.
– Vissa nätter kan jag inte sova för att det gör så ont, berättar Mikael för NA.

Annons

Mikael Svensk, som var med och spelade upp Örebro i allsvenskan, lämnade klubben för spel med Asplöven i ettan i våras. Efter säsongen valde han att skriva på för Tingsryd. Han körde i gång med försäsongsträningen i augusti och det kändes bra. Men när passen blev mer intensiva, med både fysträning och istid, började kroppen säga ifrån. Rejält.

– Jag har ju känt under några års tid att jag blivit stel efter jag tränat. Men nu kändes det extra mycket. Jag blev riktigt stel i knäna och ryggen efter passen, berättar Mikael.

Till slut fungerade det inte längre. Den 3 september blev han sjukskriven – och alldeles nyligen revs kontraktet med Tingsryd.

– Vissa nätter har jag inte kunnat sova eftersom det gör så ont. Jag är glad varje morgon som jag kan gå upp ur sängen utan att ha ont och vara stel.

Under hösten har han varit i kontakt med läkare som konstaterat att Mikael har reumatiska besvär. Efter prov har man upptäckt att antigenen HLA-B27 finns i Mikael Svensk kropp. Det är en gen som ökar risken att utveckla reumatiska problem.

– Jag har inte fått någon exakt diagnos än. Men jag har lämnat en del nya prover nu och den 17 januari ska jag träffa en reumatolog som kan ge mig ett svar.

– Men nu har jag ju förstått varför jag känt mig så stel under de senaste åren. Så det känns bra att veta det i alla fall. Innan körde jag bara på och tänkte att det nog mest satt i huvudet.

Nu tar han en dag i taget. Han kommer att spela två matcher för sin moderklubb Ulricehamn. Sen får han se hur det känns – men han har inga planer på att lägga ner karriären i nuläget.

– Nej, jag kommer att köra på. Man får testa sig fram. Men skulle kroppen säga ifrån ännu mer så får man ju ställa sig frågan om det är värt att satsa vidare. Då får jag kanske tänka om, säger Mikael Svensk som berättar att han har en del erbjudanden från Europa och division 1-klubbar i Sverige.

Han berättar att han trivdes mycket bra under sina tre säsonger i Örebro.

– Det är kul att de är med där uppe i toppen och fajtas. Det är väldigt bra lag med många skickliga spelare, säger Mikael Svensk.

Annons