Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst är de organiserade

Tiggarna är organiserade. Men inte av kriminella ligor. Att förbjuda tiggeri kan leda till ökad kriminalitet. Det är slutsatsen i en norsk studie.

Det är många som har bestämda uppfattningar om tiggarna. Hur ofta har du hört att tiggaren plockas upp av en svart BMW av senaste modell? Det sprids berättelser om att tiggarna i själva verket bor i palatsliknande byggnader i Rumänien. Nu har en grupp norska forskare gjort en stor studie om tiggare i Oslo, Stockholm och Köpenhamn. De har pratat med 1 269 EU-migranter från Rumänien.

Deras slutsats är inte överraskande, men likväl förtjänar studien publicitet eftersom den är rätt omfattande.

De är inte organiserade av ligor, utan snarare i släkter och familjer. Inom dessa släkter finns det inte sällan en gammaldags patriarkal struktur som vi kan finna osympatisk, men den är inte olaglig. Så visst kan det vara så att familjens ”överhuvud” samlar in pengarna. Inkomsterna varierar mellan ungefär 60 och 260 kronor om dagen.

I Köpenhamn är tiggeriet förbjudet. Men det innebär inte att EU-migranterna är frånvarande. Det är vanligare med kriminalitet bland EU-migranter i Köpenhamn, jämfört med Stockholm och Oslo.

Kan vi utesluta att det förekommer kriminella ligor? Nej, det kan vi inte. Men forskarna i Norge har inte funnit några som helst tecken på det.

När vi på NA granskade tiggeriet för ett par veckor sedan fick vi konkreta uppgifter om grupperingar som försöker muta in vissa områden som ”sina”. Och visst kan det hända att en tiggare uppträder som ”funktionshindrad” för att få in lite mer pengar. Nöden har ingen lag!

Men när politiska partier (inte minst Moderaterna) gör politiska utspel som bygger på en mytbildning, så är det till skada. Att slåss mot väderkvarnar är knappast rätt metod för att ta itu med problemet.