Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst finns det anledning att oroa sig inför vår framtid

Replik

På NA debatt den 30 mars publiceras ett inlägg från två herrar som tycker att klimatfrågan om koldioxid i luften inte hanteras rätt. Det presenteras ett diagram med en drastiskt sluttande kurva som visar koldioxidhalten på Jorden under miljontals år, och det ser ut som att vi egentligen inte behöver oroa oss i nutid. Se Will Steffen och Johan Rockströms diagram (2009) om de planetära gränserna som säger att vi behöver oroa oss rejält!

Som lästips kan nämnas Staffan Laestadius utmärkta bok En strimma hopp (2021) där det står att: ”Betraktat ur ett långsiktigt perspektiv har CO2-utsläppen sedan år 2000 ökat 10 gånger så snabbt som någonsin tidigare under de senaste 800 000 åren. Den senaste geologiska epok när man hade lika hög CO2-nivå i atmosfären som den nuvarande var pliocen, det vill säga för cirka tre miljoner år sedan.” (s 41 ur En strimma hopp). Staffan Laestadius är professor emeritus på KTH.

Inse forskarrapporter; om den minskande biologiska mångfalden, utdöendet av ryggradsdjur och insekter, havens utfiskning, textilindustrins omöjliga användning av människor, kemikalier och vatten.

Betänk fossildrivna fordon i världen.

Fundera på svenska skogens omöjliga situation: man ber att den levererar.

Hur hindra regnskogens skövling? Och svenska skogens skövling?

Tänk på bankinvesteringar i fossila företag (27 000 miljarder kronor investerade 2016-2019. Källa: Laestadius 2021),

Minns klimatkatastrofer, notera Jordens nuvarande situation och våra prioriteringar.

Hanna Sjöberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel