Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vivi-Anne och Benny gifte sig inför hela Örebro

Artikel 23 av 107
Örebro 750 år
Visa alla artiklar

Årets brudpar var ett av inslagen när Örebro firade 700 år 1965. I dag, 50 år senare, firar Vivi-Anne och Benny Lennartsson guldbröllop.

Annons

Ska ni gifta er mellan 1 juli och 15 augusti och vill ni bli "Årets brudpar" i Örebro 2015. Mejla till NA och motivera varför just ni ska få utmärkelsen.

Det har gått några år sedan de träffades på en dans i Brunnsparken i Örebro. Postexpediten från lilla Irsta norr om Fjugesta och den firade fotbollsstjärnan, som cyklade fyra mil tur och tur från hemmet i Kvarntorp för att kunna vara med i Örebro SK:s knattelag, och sedan klättrade ända upp i A-laget.

Då, på dansgolvet i Regnbågen 1962, anade de föga att det framför dem låg ett liv som skulle ta dem till otaliga jobb runt om i Europa, egna konstutställningar i Paris och till tränarbänken i fotbolls-VM.

Ett liv byggt på två parallella karriärer.

– Vi har varit duktiga på att ge varandra utrymme under alla år, säger Vivi-Anne Lennartsson och lägger handen på Bennys arm.

Den 8 juni 1965 stod det att läsa i Nerikes Allehanda: ”En strålande vacker brud och en ståtlig brudgum, festklädda spelmän och folkdansare var vad örebroarna hade att vila ögonen på under annandagens festligheter kring årets bröllop i det 700-årsjubilerande Örebro.”

Många par med giftasplaner anmälde sig för att få titeln ”Årets brudpar”, instiftad av tidningen Expressen under stadens jubileum. Vivi-Anne och Benny valdes ut.

– Men det var inte vi som anmälde oss. Jag vill minnas att det var farsan som gjorde det, bedyrar Benny.

Planen var att gifta sig i Knista kyrka i Lekeberg, med släkt och vänner närvarande. I stället blev det vigsel i en fullsatt Nikolaikyrka, glada spelemän i folkdräkt och färd med hästdragen vagn till Eyravallen. Där intogs bröllopstårtan på gräsplanen med hundratals åskdådare på läktarplats.

– Mitt i alltsammans kom ett hagelregn som slog sönder skyltar och pynt, skrattar Benny.

Tre år efter vigselceremonin inleddes det som kom att bli en virvlande resa under flera decennier. Benny erbjöds chansen att vara fotbollsproffs i den lilla schweiziska, fransktalande byn Monthey.

Vivi-Anne, som då nyligen hade avlagt examen på handelsgymnasiet i Örebro med högsta betyg i samtliga ämnen fick jobb som sekreterare och började studera franska.

– Våra sex år i Schweiz var fantastiska för oss båda två. Men när vår son Tobias föddes 1974 var det ändå dags att vända hem till Sverige. Det var inte så lätt för Benny, som hade hunit bli väldigt etablerad inte bara i byn, utan i hela dalen.

Väl hemma började Benny träna moderklubben ÖSK och Vivi-Anne påbörjade universitetsstudier till lärare.

Och – framförallt – paret köpte efter en tid sitt hus i Vivi-Annes hemtrakter Fjugesta.

– Var vi än har bott och jobbat så har vi haft kvar huset i Fjugesta. Under perio-der har Tobias bott i huset och skött om det. Det har funnits där som en bas i vår tillvaro, säger Vivi-Anne.

Benny lutar sig mot det nysnickrade balkongräcket och blickar ut över Storsjön vid Öjetorp, några kilometer söder om Närkesberg. Om huset i Fjugesta är basen, är sommarstugan oasen.

Tre helt nya byggnader bildar ett eget litet paradis ovanför strandkanten.

– Farsan, Ernst, var från Snavlunda och köpte sommarstället 1965. Jag och Vivi-Anne har ägt det sedan 1994.

I höstas, när båda hade nått 70-årsstrecket och lagt sina professionella karriärer åt sidan, hade det blivit dags att renovera Ernsts gamla hus.

– Men snickaren vi anlitade tryckte ner dörrhandtaget och kände hur hela kåken skakade. ”Är det inte lika bra att ni river allt och bygger nytt”, sa han. Så fick det bli.

Lagom till sommaren står nu huset klart och i ena sidostugan har Vivi-Anne inrett en konstateljé med inspirerande utsikt över vattnet.

– När vi bodde i Norge i slutet av 80-talet började jag måla akvarell och fastnade för konstnärskapet.

2004, när Benny övergått från fasta fotbollstränarjobb till kortare punktinsatser, fick han syn på en annons.

– Svenska studenthemmet i Paris sökte en direktör och Benny tyckte att jag skulle söka tjänsten, berättar Vivi-Anne.

Snart gick flyttlasset till Frankrike, där paret var bosatt fram till 2012.

– Vi har lägenheten kvar i Paris och ser till att åka dit några gånger om året. Så det är Fjugesta, sommarstugan och Paris som gäller nu, säger Benny.

I Paris har Vivi-Annes konstnärskap blomstrat och i dag ligger bland annat en inbjudning att ställa ut i New York och väntar på svar.

Mot väggen i sommarhuset står en oljemålning i stark, röd ton. ”I lingontid” väntar på en spik på väggen.

– De spanska eleverna i Paris älskar den. Det är väl det eldiga röda som tilltalar dem, säger Vivi-Anne om sitt verk.

Den pensionerade fotbollstränaren och numera egenpåtagna konstkritikern Benny var inte lika entusiastisk – först:

– Jag var väldigt kritisk till just den tavlan. Lite för abstrakt för min smak.

2013 tilldelades Vivi-Anne det franska konstpriset ”Guldduken” för tavlan.

– Så där fick Benny, skrattar hon.

Jag blir lite avundsjuk på era 50 år tillsammans. Ni verkar ha haft så kul.

– Ja, vi har nog haft det ganska bra sedan bröllopet.

Ska ni gifta er mellan 1 juli och 15 augusti och vill ni bli "Årets brudpar" i Örebro 2015?Mejla till NA och motivera varför just ni ska få utmärkelsen. I potten ligger en middag för två, fotografering i samband med bröllopet och ett fullödigt reportage om giftermålet.

Vivi-Anne och Benny

Namn: Vivi-Anne och Benny Lennartsson.

Ålder: 70 respektive 72 år.

Bor: I villa i Fjugesta, sommarstuga söder om Närkesberg och lägenhet i Paris.

Familj: Sonen Tobias med sambon Maria och barnbarnen Matilda, 8, och Kajsa, 7.

Gör: Pensionärer. Vivi-Anne har bland annat jobbat som lärare, doktorand, universitetslektor och direktör på svenska studenthemmet i Paris. Benny har varit klubbtränare i fotbollslag i Sverige, Schweiz, Norge, Danmark och England. Dessutom bland annat bas för svenska U21- och OS-landslaget, scout åt svenska A-landslaget inför flera mästerskap och assisterande förbundskapten för Elfenbenskusten i VM i Sydafrika 2010.