Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-sprinter klar för Örebroklubb: "Är superstort"

I våras sprang Odain Rose friidrotts-VM.
Nu är sprintern, som är fyrfaldig svensk mästare, klar för Örebroklubben Thoren Track and field.
– Jag insåg precis att jag inte har hallrekordet i Tybblelundshallen. Det måste vi ändra på i vinter, säger han.

Företaget Thorengruppen har sitt säte i Umeå, och från Umeå kommer Odain Rose, 24, som varit en av Sveriges bästa sprinterlöpare de senaste fem åren.

Det är bakgrunden till att Rose 2017 kommer att tävla för Örebroklubben Thoren Track and field, som drivs i samarbete med Thorengruppen, något som tillkännagavs vid en presskonferens i Umeå på onsdagen. Rose lämnar därmed moderklubben IFK Umeå, men kommer även fortsättningsvis ha sin bas i Falun där han sedan tidigare bor och tränar under Torbjörn Eriksson i samma träningsgrupp som bland andra Sanna Kallur.

– Jag känner Niklas Westman (informationsansvarig på Thorengruppen) och har varit på honom i flera år om att det är dags att dra igång en friidrottsklubb i och med att de har flera andra idrottsklubbar. Och nu när Sanna Runheim (som är tränare och sitter i styrelsen i Thoren Track and field) såg till att det blev verklighet så kändes det naturligt att gå till den klubben, för Thorengruppen står för väldigt många bra saker. Ledorden i koncernen och i idrottsklubbarna handlar om integration och mångfald och det är sådant som jag som första generationens invandrare brinner för att jobba med, säger Rose till NA.

Hur viktig är föreningen för en friidrottare?

– Folk kan tycka att man som sprinter springer i tio sekunder, och sedan är det inte så mycket mer. Men det finns så mycket bakomliggande jobb. Har man strul i det personliga livet, strul i träningen eller strul i föreningen så påverkar det hur det går på träningen. Att ha en stark förening i ryggen är väldigt viktigt för att jag ska kunna fokusera på vad jag ska göra på banan och för att få en harmonisk känsla.

– Dessutom ser jag fram emot att få jobba med föreningens olika projekt vid sidan om friidrotten. Dels är jag intresserad av frågor som integration, dels är det väldigt bra att få en rad på cv:t inför framtiden. För någon gång ska man ju ha ett civilt liv, och då är det kanske inte så lätt om det bara står "professionell friidrottare" på meritlistan de senaste tio åren (skratt).

Rose är född på Jamaica och kom till Sverige som treåring. Han slog igenom i Sverigeeliten redan som junior, var tolva på 100 meter i junior-EM 2011, och har sedan dess hunnit göra två inomhus-VM samt ett utomhus- och två inomhus-EM med femteplatsen i inomhus-EM i Scandinavium 2013 som största merit vid sidan om sina fyra SM-guld. Inomhus är han Sverigefemma genom tiderna på 60 meter med 6,62 (en tid han gjort tre gånger, varav två i februari i år) och utomhus har han 10,30 på 100 meter som personlig rekord.

– VM i London i sommar är naturligtvis det stora målet, men de har skärpt gränserna ytterligare (10,12 på 100 meter), så vi får se var det landar. Det som ligger närmast är inomhus-EM i Belgrad (3–5 mars), där jag siktar på att upprepa 2013 års bravader, säger Rose.

Thoren Track and field bildades som en utbrytning ur KFUM Örebro friidrott i våras, och har sedan tidigare namn som OS-meriterade spjutkastaren Jiannis Smalios, veteran-EM-medaljören i medeldistans Erika Bergentz, ungdomslandslagssprintern Fanny Runheim och döv-världsmästaren i spjut Theodor Thor i klubben.

Med Odain ser klubben dessutom ut att få ett riktigt starkt lag på korta stafetten.

– Ja, med honom, Alexander Andersson (ny från Hakarpspojkarna), Eric Larsson och Braulio Riberio (som båda gått över från KFUM Örebro) ska vi definitivt vara med och slåss om medaljer på SM. Vi har även några yngre killar som hugger om platserna, och vi siktar på att bygga upp ett litet sprintmecka här i Örebro, säger Fanny Runheim i Thoren Track and field.

Vad betyder det för klubben att få in en stjärna som Odain Rose?

– Det är superstort. Otroligt kul att få in en jättestor förebild både för våra seniorer och barn och ungdomar.

Hur mycket kommer han att vara Örebro?

– Han missar Örebro indoor games (14–15 januari) eftersom han är på träningsläger i Sydafrika då, men förhoppningen är att han kan vara med på Marsspelen (25–26 mars). Och om inte annat kommer han att vara här och träna en hel del.

Rose själv hoppas att det åtminstone blir en tävling i Tybblelundshallen i vinter.

– Ja, jag insåg precis att jag inte har hallrekordet i Tybblelundshallen. Det måste vi ändra på i vinter. Jag var skadad när det var inomhus-SM där (2012), så jag har faktiskt aldrig tävlat i Örebro, men jag var där och kände på atmosfären för några veckor sedan, och det är en jättefin hall.