Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vogel har sinne för detaljerna

Precision och noggrannhet är signum hos konstnären Åke Vogel från Ställdalen. Nu ställer han ut på Blå soffan.

Lågmält och utan överord talar han om sin konst. Han är försiktig och tonar blygsamt ner sin talang. För talangen finns där. Åke Vogel har kreativiteten i blodet och skapandet gör honom på gott humör.

– Ja, jag blir glad av att måla. Annars är jag ganska mitt emellan.

Åke är dalmas med rötterna i Borlänge och Falun. Som liten tyckte han om att teckna och satt för det mesta med en penna i handen.

– Jag ritade mycket och fröken brukade berömma mig. Särskilt ansikten tyckte jag om. Pappa gjorde lika.

Fadern var målare till yrket, men då handlade det om att måla och tapetsera väggar. Men vid sidan sysslade pappan även med konstnärligt måleri. Det visar sig under samtalet att fler i släkten har en kreativ skaparkraft som Åke har kunnat föra vidare.

Som ung tänkte sig Åke bli reklamtecknare och köpte en brevkurs från Holland.

– Efter halva kursen kom ett avsnitt om måleri. Då kände jag vad jag ville göra.

Drömmen om att bli konstnär fanns där, men Åke hade inte rätta drivet som han säger själv.

– Jag var för blyg helt enkelt.

Efter militärtjänst och mötet med sin livskamrat bosatte sig paret i trakterna kring Södertälje där de tre barnen snart var en del av familjen. Åke arbetade för Kungsörnen där han tog emot mjölleveranser. Så beslutade han sig för att gå ner i arbetstid för att även hinna med konsten.

– Det blev ett helt nytt liv. Pengar är inte allt här i världen.

Med rötterna i Dalarna har Anders Zorn varit en stor förebild och källa till inspiration, vilket också syns i Åkes egen produktion. Åke har hittat sin egen stil och där har noggrannheten och detaljrikedomen blivit ett kännetecken. Det verklighetstrogna är en drivkraft.

– Ibland är jag för noga, har svårt att sätta stopp. Jag hänger upp tavlorna hemma, går och tittar på dem och hittar ofta något som kan göras lite bättre. Bara små detaljer, men ändå.

Han blir sällan nöjd och svarar ja på frågan om han är pedant.

– Men bara när det gäller mitt måleri. Med åren har jag också blvit mer kritisk.

För tre år sedan lämnade Åke och hans hustru förortslivet för att söka sig ut på landet och närmare de egna rötterna. Genom internet föll lotten på Ställdalen. Här finns lugnet och naturen som ger kraft till skapandet.

– Kommer jag väl igång då försvinner tiden. Det händer att jag målar till 3-4-tiden på morgonen.

Framför allt

jobbar han i olja, men har även sysslat med akvarell.

Just nu ställs hans verk ut hos Ljusnarsbergs konstklubb, på galleri Blå soffan. Utställningen pågår till 22 februari.