Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxenskolan: Bonde sökes

Nu satsar Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro på att tillsammans med LRF Örebro hitta arbetstillfällen inom lantbruk för asylsökanden. Syftet är att ge praktik som kan leda till jobb, och för bonden ökad arbetskraft.

Annons

Det hela började med att Studieförbundet Vuxenskolan, SV, uppmärksammade att många asylsökande har kompetens inom den gröna näringen. SV har lång erfarenhet av studieverksamhet inom samhällskunskap och svenska för asylsökande.

Samtidigt finns ett behov hos lantbruket av arbetskraft, och ett samarbete inleddes med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF i Örebro.

Susanna Jordan anställdes som verksamhetsutvecklare hos SV för att kartlägga behovet av arbetskraft för att sedan kunna matcha behov mot kompetens och intresse hos asylsökande.

– Intresset finns hos lantbrukarna, det är helt klart. Flera kan se nyttan av den arbetskraften som asylsökande kan ge, säger Susanna Jordan, som sammanlagt ska besöka ett hundratals bönder.

Arbetet har påbörjats i Askersunds kommun, där SV har studieverksamhet på tre asylboenden.

– På vart och ett av dessa finns flertalet asylsökande som matchar behovet som bönderna har av arbetskraft, säger Susanna Jordan.

Ett hundratals lantbruk ska besökas. Hos LRF ser man positivt på arbetet.

–Det här är ett mycket intressant projekt där våra medlemmar kan vara med och erbjuda meningsfull sysselsättning och samtidigt utveckla sin egen verksamhet, säger i ett pressmeddelande Per Willén, som är ordförande för LRF Örebro.

Annons