Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webb-tv: Norrman vann det galna Svampen-maratonet

Sveriges galnaste – och snurrigaste – maratonlopp avgjordes uppe på Svampen. NA-tv sände live med uppsnack och den första timmen av loppet – se den sändningen här.

Gjermund Sørstad, 35, från norska Lier, och Frida Södermark, 37, från Norrköping. Där har ni segraren i den första, historiska upplagan av Svampenmaran, maratonloppet som avgjordes över 453,7 varv runt utsiktsdäcket uppe på vattentornet Svampen på lördagen.

Sørstad, som är god för 2.31 på maratondistansen, som har nordiskt rekord på 24-timmarslöpning på löpband och som i höst ska representera norska landslaget i 100-kilometers-VM, avverkade det snurriga loppet på 3.07.24 (en preliminär tid då antalet varv Sørstad avverkade, eventuellt för många på grund av problem med tidtagningschippet, ska dubbelkollas).

Södermark, som gjort 2.51 på maran och var VM-tolva på 100 kilometer i fjol, behövde 3.39.55 på sig för sina 454 varv.

Att tiderna blev så höga berodde dels på banan, men framför allt på trängseln då hela 63 löpare kom till start och då topplöparna fick löpa sicksack, fastnade i köer och tvingades till konstanta yttervarv vilket gjorde deras lopp betydligt längre än de ordinarie 42 195 meterna.

Tomas Fridh, Kumlalöparen som springer för Stocksäter, blev bäste länslöpare och tvåa totalt på 3.23.50, medan örebroaren Sören Forsberg, som representerar IF Start, blev trea totalt på 3.23.50.

Stig Söderström, den 73-årige Kvarnsvedenlöparen som har över 800 maratonlopp på meritlistan, var sist i mål av de 59 som klarade maratondistansen och noterade tiden 5.57.57.