Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webb-tv: VM-löparen krossade banrekordet i Nora

Årets sista dag. Då skapade Örebros VM-orienterare Martin Regborn stora förhoppningar inför nästa år genom att krossa banrekordet i Sylvesterloppet i Nora.

Martin Regborn, 23, tog ledningen direkt från start i Sylvesterloppet, det 10,384 kilometer långa landsvägsloppet i Nora som traditionsenligt avslutar löparsäsongen på nyårsafton – och han släppte den aldrig.

Landslagsorienteraren från Örebro – som i sin specialdisciplin tävlar för Hagaby men i löpning representerar KFUM Örebro – slog dessutom till med ett nytt banrekordet, hela 46 sekunder bättre än Kvarnsvedenlöparen Johan Olssons notering från 2007. Olsson klarade den tämligen kuperade, drygt millånga banan på 34.22 då, Regborn gick i mål på 33.36 i dag.

– Jag hade koll på tiden och gick för banrekordet. Kroppen har känts bra i veckan, och det är hyfsat bra förhållanden för att vara Sylvesterloppet: Inte jättekallt och inte jättehalt. Så jag gick ut i ”bära eller brista”-fart för banrekordet, och ändå kändes det väldigt lätt, så då ökade jag och körde med lite marginal, säger Regborn.

Segerreceptet stavades dubbar. Både i segerloppet 2011 (på 35.21) och när han blev tvåa bakom klubbkompisen och terrängspecialisten Linus Rosdal i fjol (på 34.53) sprang Regborn i vanliga löparskor.

– Jag har ångrat mig varje gång, så nu körde jag dubbat. Man får ett helt annat tryck, för även om det inte är direkt halt så har bilarna polerat snön, och man får ett helt annat grepp med dubbar. I fjol lågt jag i rygg på Linus före backarna på slutet, och även om jag inte upplevde att jag hade dåligt grepp så sladdade jag liksom i uppför. Nu kunde jag trycka på i stället.

Tvåan Kidane körde däremot odubbat, och förmådde inte att hänga på i mer än 2,5 kilometer. I milslånga Karlslundsloppet i höstas var han mindre än fyra sekunder bakom Regborn, nu tvingades han släppa över 2,5 minuter och gick i mål på 36.08.

– Det var tufft i dag, och halkigt. Martin verkar vara i bra form. Han brukar vara i tät, men i dag tappade jag direkt. Jag är nog inte riktigt på topp, heller, säger Kidane som nyss bytt Hällefors LK mot Eskilstuna Friidrott och ser fram emot ett framgångsrikt 2016.

– Jag ska försöka vara i bra form hela året. Det blir många inomhustävlingar, bland annat SM, och sedan hoppas jag komma i ritkigt bra form till sommaren. Jag har sökt in till löpargymnasiet i Sollentuna, och mitt huvudmål 2016 är att komma in dit. Fram till dess bor jag kvar i Hällefors. Tittar man tillbaka på 2015 så är jag väldigt tacksam för året som gått. Supernöjd. Det har blivit många bra tävlingar, många bra resultat. Höjdarna var Lidingöloppet, där jag blev tvåa i P17-klassen, och Åstadsloppet, där jag vann.

Regborn är också mycket nöjd med 2015 – och har satt ett grymt tufft mål inför 2016.

– Jag fick i princip hela våren förstörd av problem, jag vet fortfarande inte om det var allergi eller bihåleinflammation, men jag kom igång lagom till sommaren och sedan har det bara gått uppåt. Här i Sylvesterloppet är förhållandena ganska jämförbara med förra året, och det är riktigt skönt att se att man är på rätt väg (34.53 i fjol, 33.36 i år), säger Regborn.

– VM på hemmaplan är förstås huvudmålet 2016, men det är också ett EM påvåren, och dit har Sverige fler platser. Målet är att springa fler distanser än bara sprint där, att slå mig in på någon skogsdistans. Det är jäkligt tufft, men det är målet.

KFUM Örebros elitlöpare Josefin Gerdevåg var anmäld, men kom inte till start, i damklassen i Sylvesterloppet, vilket lämnade fältet öppet.

Kumlas Åsa Höög tog chansen och vann vann på 42.04, drygt två minuter före KFUM Örebros Antje Torstensson, men nästan 2,5 minuter från Gerdevågs segertid i fjol.

– Det var jobbigt, många backar. Den sista är ju jobbig, men då vet man att man snart är i mål, så de i mitten av loppet är nog värst. Tiden var ungefär som jag hade trott, det gick ganska bra, säger Höög som vann Sylvesterloppet 2000 och 2001, men nu hunnit bli 44 år.

– Jag springer inte för segrar längre, utan för att få motivation att hålla igång, säger Höög som ändå vunnit både Östansjöloppet och Hyttloppet i Granbergsdal det här året.

Totalt var 188 löpare anmälda till Sylvesterloppet, och 175 tog sig runt. Det är den tredje bästa deltagarnoteringen någonsin, endast slagen av de två senaste åren med toppnoteringen 199 startande i fjol.