Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wedevåg AB säljer skog

Wedevåg AB har sålt merparten av sin skog. Affärsuppgörelsen träffades i förra veckan. Köpare är Lennart Björk, tidigare vd på kläd- och livsstilsföretaget Gant samt en av investerarna i Hagfors metanolfabrik.

Affären i Vedevåg föregicks av att 356 hektar välarronderad skogmark i ett skifte sydväst om samhället, fördes över från moderbolaget i Wedevågskoncernen till ett nybildat bolag, Wedevåg Skog AB. Aktierna i skogsbolaget bjöds sedan ut på marknaden via mäklaren LRF Konsult.

Försäljningen är en följd av ett gammalt styrelse-beslut med inriktning på att fokusera på bolagets kärnverksamhet som leverantör av verktyg till svensk verkstadsindustri.

Utgångspriset var 18 miljoner kronor. Försäljningen lockade ett knappt 20-tal intressenter.

– Köpeskillingen är inte officiell, men högre än det begärda priset. Vi är nöjda , säger Wedevåg AB:s vd och ägare Tom Degefors.

Det är även mäklaren Agneta Andersson på LRF Konsult.

– Affären innebar det högsta priset per hektar under fjolåret i Mälardalen, berättar hon.

Lennart Björk uppger att han kommer att bruka bolagsfastigheten med ett traditionellt och långsiktigt skogsbruk. Köpet är bland annat en framtidsinvestering för barnbarnen.

– Fastigheten är välskött, den har ett stort energivärde och priset är motiverat, hälsar han genom Agneta Anderson.

Tillköp gjorda av grannar är den vanligaste affärsformen vid markaffärer. Björk äger tidigare ingen mark i närheten av Vedevåg eller i Örebro län, däremot på andra platser.

–  Försäljningen ger ett antal miljoner in i moderbolaget Wedevåg AB. Det innebär i ett andra steg att vi kan lösa våra nuvarande krediter. Det gör bolaget skuldfritt, säger Tom Degefors.

Wedevåg AB har för flera år sedan sålt mindre fristående markbitar på 20 respektive 30 hektar till Lindesbergsbostäder. Kvar i företaget finns cirka 150 hektar mark i den central delen av samhället. Där ingår industriområdet, en ganska stor andel åkermark, men även skog.

– Där finns attraktiv mark i anslutning till Vedevågsjön för eventuell framtida exploatering, säger Degefors.